Jaké je letos soutěžní zadání?
Prosté. Způsobně připrav čaj a k němu napáruj vhodný drobný pokrm. Sladký, či slaný. To vše v časovém limitu 15 minut. Registrujeme desítku soutěžících, přihlásili se nejen teatendeři, ale i kuchaři, sommelier a barista.

CBA ke spolupráci letos přizvala i šéfkuchaře Petra Stádníka. Jak konkrétně se tato spolupráce projeví?
Po loňském úspěchu v Číně (dvě první místa pro Českou republiku, pozn. red.) jsem dlouho přemýšlel, jak pozvednout úroveň v kategoriích, v nichž jsme se na tomto mistrovství neumístili. Získáním zájmu u Petra Stádníka, jenž je duší Makro Akademie, jsme získali neskutečné zázemí. Společnými silami jsme pro zájemce připravili seminář na téma „tea pairing“ a připravili jsme luxusní menu o čtyřech chodech. Soutěžící obdrželi obrovský příděl tipů, rad, doporučení, fíglů a inspirace.

Dějištěm tea pairingové disciplíny bude prostor Makro Akademie.
V Akademii, stejně jako my, cítí, že čaj je „hot cake“ nápojové gastronomie a chtějí jít s dobou. Navíc čaj v tak nádherném moderním kontextu, kterým je párování, opravdu vyniká a nabízí nový neotřelý pohled na celou čajovou kulturu. Proto nám Makro otevřelo náruč dokořán. Akademie je vybavena moderními technologiemi, disponuje čerstvými surovinami, zkrátka vším, co každý profesionál ke své práci potřebuje.

Existují nějaké zaručené pairingové kombinace čajů a pokrmů?
Žádné meze se nekladou, záleží na nápaditosti teatenderů. Díky stupňům oxidace a různým technologiím úpravy skrývá čajový list natolik širokou paletu vůní a chutí, že se dá nejlépe připodobnit k vínům. V této podobnosti pak nalézáme vhodné partie, pokud užijeme stejný algoritmus. Tam, kde hledám pairing s bílým vínem, zkusím světlejší čaj (bílý, zelený, světlý oolong). Tam, kde se do párování hodí více červená vína, vstupuji s tmavým oolongem či červeným nebo tmavým čajem.

Je soutěž přístupná veřejnosti?
Akce je otevřená široké veřejnosti. Pro všechny je zajištěno občerstvení a ochutnávky čaje. Těšit se můžete i na kytarový recitál hrajícího fotografa Roberta Rambouska.