V hotelu Clarion Congress Hotel Ostrava proběhlo celkem 17 ročníků této soutěže. V roce 2016 byla soutěž AHOL CUP přenesena do Multifunkční auly Gong v Dolní oblasti Vítkovice a je nutno podotknout, že industriální prostředí je inspirující pro všechny soutěžící z hotelových a gastronomických škol z celé České republiky i ze zahraničí, například z Německa, Polska, Slovenska, Itálie, Francie a Rakouska. Mezinárodní složení mají také hodnotící komise jednotlivých soutěžních disciplín.

Od školního roku 2008/2009 probíhá soutěž pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. AHOL CUP je také zařazen do soutěží MŠMT Excelence pro nadané žáky a zároveň je nominační soutěži na Mistrovství ČR v kategorii kuchař. Odbornou záštitu AHOL CUPu udělují nejvýznamnější profesní asociace, a to Asociace hotelů a restaurací ČR, Asociace kuchařů a cukrářů ČR a Česká barmanská asociace, vždy je nám ctí přivítat jejich prezidenty. I letos se soutěže zúčastnil Bc. Aleš Svojanovský (CBA) a Bc. Miloslav Kubec (AKC) taktéž v roli komisařů.

V posledních čtyřech letech se na AHOL CUPu soutěžilo v pěti kategoriích, a to v kategorii čtyřčlenných kuchařských týmů, v kategorii Junior pro tříčlenné týmy žáků základních škol. Česká barmanská asociace v kategorii barman, barista, teatender zařadila AHOL CUP do celoročního hodnocení nejlepších jednotlivců a letos poprvé soutěžil i beer specialista v čepování a servírování piva.

V průběhu let se navyšoval i počet soutěžících od prvního ročníku ze 45 soutěžících k letošním v šesti kategoriích přihlášených 142 mladých talentů v gastronomii.

Součástí AHOL CUPu bývá i doprovodný program, který přibližuje divákům trendy v gastronomii, ukázky práce špičkových kuchařů, baristů i barmanů, autogramiády a výstavy knih s kuchařskou tematikou, odborné přednášky nutričních odborníků se zaměřením na zdravé a chutné svačinky i možnosti zpestření školního stravování. Nezapomenutelným zážitkem bylo filetování a příprava mečouna mořského v podání fish odborníků společnosti Makro, která je generálním sponzorem gastronomické soutěže AHOl CUP 2018.

V nabité soutěžní atmosféře se všichni soutěžící v pozdních odpoledních hodinách dozvěděli výsledky poroty, v které zasedali renomovaní odborníci pod vedením certifikovaného komisaře CBA Aleše Svojanovského byly vyhlášeny výsledky AHOL CUPu 2018.

AHOL CUP 2018 JUNIOR Cocktail Competition
1. Grimmová Markéta HŠ Frenštát p. Radhoštěm
2. Ozimák Sebastián Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera Pieštany
3. Vymazalová Kateřina Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Polička

AHOL CUP 2018 JUNIOR Mistr kávy
1. Omelka Dávid Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera, Piešťany
2. Kaňka Ondřej Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Polička
3. Harkabusová Denisa Hotelová škola Vincenze Priessnitze a Obchodní akademie Jeseník

AHOL CUP 2018 - BIRELL CUP (JUNIOR Beer Competition)
1. Kondrc Dávid Hotelová akadémia Ľ. Wintera, Piešťany
2. Škývarová Andrea Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava
3. Hrbáčová Klára AHOL - Střední škola gastronomie, turismu a lázeňství, Ostrava

AHOL CUP 2018 OXALIS - CZECH TEATENDER CUP
1. Hoffmannová Dominika Soukromá hotelová škola Bukaschool
2. Janíček Matej Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera, Piešťany
3. Vymazalová Kateřina Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Polička

Mgr. Pavla Sztulová
tisková mluvčí škol AHOL