Po více než dvou desetiletích jsme si přivezli zlatou medaili z koktejlového mistrovství světa. Odchovanec pražského Bugsy`s baru Honza Teska předvedl v dánské Kodani skvělé vystoupení, když namíchal lahodný koktejl v kategorii Sparkling a výborně jej v angličtině a bez známky nervozity před publikem i odbornou porotou prezentoval.


Snad ještě nečekanější byl obrovský triumf českých teatenderů na čajovém mistrovství světa v Číně. Naši reprezentanti získali prvenství hned ve dvou ze čtyř disciplín a stali se tak nejúspěšnější výpravou, přičemž kategorii koktejlové mixologie ovládla teprve osmnáctiletá studentka střední gastronomické školy. To je fantastický výsledek, zúročení náročné přípravy, a zároveň obrovský příslib do budoucna.


Vzhledem k výše popsanému se nebojím prohlásit, že jsme v roce 2017 zažili zlaté časy. Zmíněné úspěchy jsou podle mě důkazem existence potenciálu v tuzemské gastronomii a její konkurenceschopnosti v globálním měřítku. Říkává se, že po hodech přichází půst. V České barmanské asociaci se budeme snažit pravdivost pořekadla vyvrátit, a to především poctivou, kontinuální a smysluplnou prací, která snad ponese ovoce.


Jak dopadnou mezinárodní soutěže v roce 2018, to v tuto chvíli ještě nevíme. Co ale určitě víme je fakt, že se nám v Brně podaří oficiálně otevřít multifunkční dům Abzac – Národní vzdělávací centrum a zároveň sídlo CBA. Jeho prostory budou sloužit nejen barmanům, baristům, teatenderům a pivním specialistům z celé České republiky, ale především Vám, našim partnerům. Jsme hrdí na to, že Vás budeme moci v reprezentačních prostorách dlouhodobě propagovat a počítáme s tím, že spolu s námi budete centrum aktivně využívat. Nejen pro osvětovou činnost široké odborné i laické veřejnosti, ale i pro své vlastní aktivity.


Zprovoznění Národního vzdělávacího centra znamená zhmotnění snu celé generace barmanů. Zároveň nám umožní další intenzivní rozvoj vzdělávacích a tréninkových aktivit a otevře zcela nové možnosti naší spolupráce.


Vážení přátelé, troufám si tvrdit, že nás čeká vzrušující rok 2018, do kterého Vám všem přeji štěstí, úspěch, pohodu a především pevné zdraví.


Aleš Svojanovský

Prezident CBA