V pátečním světovém finále se představilo 20 barmanů a barmanek. Nechyběli soutěžící z Uruguaye, Jižní Koreje, Austrálie, Hongkongu a řady evropských zemí, celým programem perfektní angličtinou provedl s CBA již neodmyslitelně spjatý Petr Nárožný ml.

Do sobotního superfinále hodnotitelé poslali pětici nejlepších ve složení Alina Laaksonen z Finska, Stefan Haneder z Rakouska, Raitis Akerblums z Lotyšska, Tomislav Komljenovic ze Švédska a Jan Lukas z České republiky. Prvenství a šek v hodnotě 10 tisíc dolarů brala finská reprezentantka, druhé místo vybojoval domácí Jan Lukas a třetí pozici obsadil Rakušan Stefan Haneder.

Vítězný koktejl Royal Ruby finské barmanky, která vítězstvím stylově oslavila své jednatřicáté narozeniny, kromě minerální vody Mattoni obsahuje maliny, ananasový džus, rebarborový sirup, lístky máty a cukrářský posyp. „V době Facebooku a Instagramu je to sice složité, ale vždy se snažím při své práci nikoho nekopírovat a vše si vymyslet po svém,“ uvedla barmanka z finského města Turku.

Dílčí ocenění za nejlepší inovaci a nejlepší design získal Jan Lukas, cenu za nejlepší techniku obdržela Uruguayka Patricia Mederos.

Sobotní superfinále bylo součástí Mattoni Koktejl Festivalu vysílaného živě na TV Prima, přímo na Staroměstské náměstí, kde se celá barmansko-hudební show odehrávala, dorazily i letos tisíce lidí. „Nízkoalkoholické a nealkoholické koktejly jsou jedním z dlouhodobých trendů v barmanství. Je úžasné, že někdo na tak krásném místě uspořádá akci těch nejvyšších parametrů, která je věnovaná právě nealkoholickým koktejlům,“ pochvaloval si přítomný prezident Mezinárodní barmanské asociace IBA Ron Busman.

Ředitel soutěže a člen Odborné rady CBA Miroslav Černík ocenil, že většina soutěžících přistoupila k tvorbě svých drinků kreativně. „Minimálně polovina koktejlů byla velmi inovativních. V případě surovin se v posledních letech objevují stálice jako yuzu. Snad nejvděčnější ingrediencí je bezinka, která drinku dodává pěkné aroma,“ doplnil Miroslav Černík s tím, že v příštích letech by se s vedením soutěže chtěl více podpořit myšlenku, aby prezentované drinky byly jednodušší ve smyslu lepší použitelnosti v barové praxi.

Aleš Svojanovský, prezident CBA:
„Jubilejní dvacátý ročník Mattoni Grand Drink se povedl, to je bez debat. Zvítězila sympatická soutěžící s velmi zajímavým koktejlem, který může v baru najít uplatnění. Těším se na výzvy, které nám připraví další dvacetiletka. S partnery z Karlovarských minerálních vod se budeme snažit neusnout na vavřínech a přemýšlet nad tím, jak ještě více zatraktivnit pravidla soutěže. Za ta léta, co jsem u pořádání MGD, se z ní stala moderní soutěž nejen z pohledu zadání pro barmany, ale i celého průběhu. Kromě koktejlů a trendů z celého světa je kolem ní také spousta zábavy a párty.“

Petr Veselý, honorární prezident CBA:
„MGD jsme v roce 1997 zakládali jako side event Mistrovství světa IBA v Karlových Varech. Následujícího roku ve slovinském Bledu se akce zopakovala, dostala se do podvědomí a začala se postupně vyvíjet. Těší mě, že to organizátoři dotáhli tak daleko, s našimi skromnými začátky se nynější podoba MGD samozřejmě nedá srovnat.“