Propagační večer českých alkoholických nápojů se konal 25. května v prostorách hotelu Ritz-Carlton v Pekingu. O odbornou záštitu programu ambasáda požádala Českou barmanskou asociaci, která do čínské metropole vyslala pivního specialistu Mojmíra Prokeše, barmana Martina Vogeltanze a sommeliera Tomáše Brůhu.

Akce byla vyvrcholením účasti několika českých pivovarů a vinařství na veletrhu Top Wine China 2017. V Pekingu se prezentovaly například Budějovický Budvar, Dalešice, Bohemia Sekt, Lahofer, Jan Becher či Rudolf Jelínek.

Návštěvnost večera nakonec předčila očekávání organizátorů – z 330 pozvaných hostů se jich dostavily tři stovky včetně všech klíčových partnerů. „Dostat v Pekingu na jedno místo v daný čas tři stovky značně vlivných lidí, to je unikátní počin,“ hodnotí účast Mojmír Prokeš.

Zástupci CBA formou přednášek v obecné rovině představili české pivovarnictví, vinohradnictví a lihovarnictví, poté se v hotelové zahradě individuálně věnovali hostům při ochutnávkách konkrétních produktů. „Lidé se zajímali o české reálie, specifické vlastnosti vína, párování s pokrmy, pivní tradice i techničtější fakta jako trvanlivost či správný způsob skladování produktů,“ dodává Mojmír Prokeš.

Program vyšperkovala ukázka sabráže od několikanásobného mistra ČR Martina Prokeše z vinařství Proqin a servis absintu Markem Vyskočilem. O akci také informovala některá celostátní čínská média.

Dorazili hosté z různých organizací, například:

- COFCO, jedna z největších čínských firem, výrobce a obchodník s potravinami
- Alibaba Group, holding největších e-komerce platforem na světě
- Three Gorges Group, vodohospodářská společnost spravující mimo jiné i přehradu Tři soutěsky
- Wanda Vista Hotel Group, největší čínská 5* hotelová skupina
- CAWA, největší čínská asociace velkoobchodů se zemědělskými a potravinářskými produkty
- CCTV, čínská státní televize s globálním pokrytím
- Reuters, světová novinářská agentura
- dále byli přítomni majitelé pekingských barů a restaurací, zástupci čínských univerzit, státních institucí, zahraniční diplomaté atd.