Sobotní akce se zúčastnilo rovných 20 studentů středních škol s gastronomickým zaměřením, kteří na brněnské výstaviště přijeli ze všech koutů republiky od Teplic po Uherské Hradiště. Jejich úkolem bylo vytvořit nápoj spadající do kategorie Fancy cocktail, přičemž povinné bylo použití 2 centilitrů prémiového bylinného likéru Black Fox, druhá alkoholická složka drinku musela být součástí portfolia společnosti Stock Plzeň-Božkov s.r.o.

Budoucí profesionální barmani ve svých recepturách často sahali také po sirupech značky Monin nebo ovocných džusech Cappy, k vidění byla i práce s méně tradičními ingrediencemi. V drincích se objevily například čaj Earl Grey, domácí karamel s kardamomem, vinný ocet, jedlé 23karátové zlato, rozmarýn, kumkvat s jalovcem nebo chilli papričky.

„Nejen profesionální, ale už i juniorské soutěže se v posledních letech výkonnostně vyrovnaly. Musíme hledat stále větší detaily, abychom mohli rozhodnout o vítězích,“ uvedl ke kvalitě barmanského klání Karel Mayer, který společně s Martinem Vogeltanzem tvořil ostřílenou dvojici komisařů soutěže.

Na nejvyšší příčku v hodnocení nakonec vystoupal Michael Šebela z Hotelové školy Bohemia Chrudim. Jeho drink Fox Hunting obsahuje 2 cl Black Fox, 2 cl Johnnie Walker Black Label, 1 cl sirupu Monin bazalka a 5 cl toniku Kinley. Zajímavým nápadem Michaela Šebely bylo zakouření sklenic dubovým dřevem ze sudu po whisky.

Jako druhá se ve své vůbec první soutěži umístila Markéta Grimmová z HŠ Frenštát pod Radhoštěm a na třetím místě skončila Eliška Pivoňková ze SŠHG Praha.

Juniorské klání by se nemohlo uskutečnit bez podpory partnerů, kterými byli společnosti Stock Plzeň-Božkov s.r.o., Coca-Cola HBC Česko a Slovensko s.r.o., Zanzibar s.r.o. a Karlovarské minerální vody a.s. Další juniorskou soutěží v letošním kalendáři bude Kroměřížská koktejlová soutěž 2018, která se uskuteční 31. ledna.