V současném působišti, novém pražském baru Crazy Daisy, však tenhle ostravský rodák musel poněkud pootočit kormidlem svých zájmů. Z čajového experta se stal barman, který za barovým pultem připravuje signature koktejly a se zvědavými hosty probírá podrobnosti ohledně různých druhů destilátů, likérů nebo sirupů.

„Ten posun pro mě nebyl nikterak složitý. Gastronomie, ať už čajová, nebo koktejlová, je pořád především prací s lidmi. A vždy jde o to, abyste učinili vaše hosty šťastnými,“ vysvětluje Honza univerzálnost přístupu k práci v jeho oboru.

Svůj soutěžní drink Harriet postavil na kombinaci jablkovice, vermutu Antika Formula a Fernetu Branca. Všechny tři ingredience přitom patří do portfolia vizovické likérky Rudolf Jelínek. Drink si v chuti drží docela výraznou jablečnou linku, snad by se i dalo říct, že tohle tradiční středoevropské ovoce svým projevem nepokrytě oslavuje.

„Při tvorbě koktejlu jsem se myšlenkami přesunul do dětství, kdy jsme jezdili za babičkou do Kravařů ve Slezsku. Vždycky napekla výborný voňavý štrůdl z domácích jablek. Čtyři jabloně na zahradě dávaly každým rokem hodně ovoce, takže zbylo i na domácí pálenku a mošt,“ popisuje Honza Zlámaný příběh ukrytý za tímto drinkem.

Crazy Daisy je novým bodem na barové mapě Prahy, podnik naleznete ve spodní části Václavského náměstí poblíž stanice Můstek. Jeho památkově chráněnému interiéru dominuje barový ostrůvek uprostřed prostoru, který se tak stává jakousi koktejlovou manéží. Stěny zdobí pseudo-rokokové štuky a pokud zde budete ve správný čas, můžete na nich sledovat videomappingovou show.

Barmani tady pracují s širokým portfoliem ovocných destilátů od Rudolfa Jelínka. Kromě zmíněné jablkovice „Moravská jadernička“ mají k dispozici několik verzí slivovice, trnkovici či malinovici. Z meruňkovice zase míchají jeden ze 13 meníčkových drinků. „Těším se na to, jak s ovocnými destiláty budeme v budoucnu pracovat ještě intenzivněji. Obecně je nyní tahle kategorie v mixologii trochu upozaděná, což je škoda,“ uzavírá Honza Zlámaný.

HARRIET
3 cl Moravská jadernička Rudolf Jelínek
2 cl vermut Antika Formula
5 cl domácí jablečný cordial s hřebíčkem
1 cl dýňový sirup Monin
barspoon Fernet Branca
jablečná pěna sypaná malinovým prachem


Foto: Magdaléna Straková

Osmidílný seriál představuje drinky obsahující alespoň jednu položku z distribučního portfolia společnosti R. Jelínek