Jak již název nealkoholického koktejlu Eco-ttoni napovídá, pětadvacetiletý barman působící v českokrumlovském podniku Apotheka se jeho prostřednictvím zaměřil na téma ekologie. „Nejsem aktivistou, jen jsem chtěl zdůraznit pár ekologických problémů, které se dotýkají i našeho oboru – gastronomie. Poukázal jsem na globální oteplování, zamoření plasty a nevyužívání surovin na maximum,“ říká Jan Lukas.

Jak vlastně přistupujete k ekologii u vás v Apothece?
Třídíme odpad a snažíme se využívat naše vlastní suroviny. Z „nehezké zeleniny“ se přece dají vyrobit plnohodnotné domácí ingredience, můžete ji třeba zpracovat sušením.

Na ochranu životního prostředí myslí také společnost Mattoni a ty jsi to dokonce při své prezentaci zmiňoval.
Ano, zakládají si na tom. Jejich lahve jsou z recyklovaného materiálu a spoustu peněz dávají právě do rozvoje ekologického myšlení. Není náhodou, že orel skalní je symbolem Mattonky i ochrany přírody.

Co je základem tvého koktejlu Eco-ttoni? Jak jsi při jeho tvorbě postupoval?
Základem je samozřejmě minerální voda. Chtěl jsem vytvořit lehký a osvěžující koktejl, v němž se bude odrážet čistota přírody. Nejsložitější bylo zajistit solidní aftertaste, aby nebyl prázdný. To se mi dle mého názoru nakonec podařilo použitím anýzového sirupu.

Šlo o tvou první mezinárodní soutěž, ale zdálo se mi, že nervozitu jsi moc najevo nedával.
Popravdě si nepamatuji vůbec nic z toho, co jsem povídal za soutěžním barem. Byl jsem neskutečně nervózní!

Od celkového prvenství tě v bodovém hodnocení dělil malý krůček. V čem spočíval?
Udělal jsem technickou chybu, kterou jsem kvůli nepozornosti uvědomil příliš pozdě. Padá na má bedra a mohu se z ní maximálně poučit.

Kolik profesních zkušeností jsi v gastronomii již nasbíral?
Vystudoval jsem obor číšník v Českých Budějovicích. v 17 letech jsem absolvoval barmanský kurz od pana Trettera, jehož prostřednictvím mě mixologie naprosto okouzlila. Později jsem si domluvil při škole brigádu ve Žluté ponorce, kde jsem působil rok a půl jako číšník. K míchání za barem jsem se dostal až v Apothece. Tam momentálně působím druhým rokem.

Jak se ti práce v Krumlově líbí? Chodí k vám spíše místní, nebo turisté?
Líbí, má to tam své kouzlo. S poměrem hostů to bývá různé, některé večery převažují místní, jindy turisté. Nejvíce oblíbené jsou naše signature koktejly a různé sezónní nabídky. Pak máme ještě jednu specifickou skupinu návštěvníků, a to jsou vodáci.

Máš nějaký oblíbený drink a životní vzor?
Jasně. Old Fashioned a každý úspěšný člověk jdoucí za svým cílem.

ECO-TTONI
Domácí jahodový cordial, okurková šťáva, domácí levandulová voda, anýzový sirup, minerální voda Mattoni, levandule