Komplexní týmová soutěž pro studenty středních gastronomických škol, která prověří kuchařskou, číšnickou i barmanskou či baristickou stránku kolektivu a finalistům nabídne zpětnou vazbu od hvězdné poroty v čele se Zdeňkem Pohlreichem. To je první ročník Makro Gastro Cupu, jehož pořadatelem je společnost MAKRO Cash & Carry, přičemž odborným garantem číšnické části je Česká barmanská asociace.
Soutěž se týká družstev o 4 kuchařích a 3 číšnících. Ti budou muset prokázat řadu odborných dovedností. Nominační kolo se uskuteční korespondenčně formou zaslání maximálně tříminutového video medailonku, jenž představí tým i připravované pokrmy i koktejl včetně jejich filozofie. Spot musí obsahovat záběr na plating hlavního chodu a hotový koktejl. Video je nutné zaslat České barmanské asociaci do 30. listopadu.
Organizátoři následně v polovině prosince vyhlásí čtyři vybrané semifinalisty, kteří se po absolvování brífingu a zhlédnutí ukázkového kola v první polovině února 2026 v prostorách Makro Akademie již utkají naživo v přímém souboji. Ze semifinále postoupí dva nejlepší týmy do finále, jež bude 10. dubna 2026 součástí programu MAKRO CZECH GASTRO FESTU v pražském O2 Universu.
Hlavními surovinami pro obě kola jsou celé nevykostěné kuře, čerstvý mořský vlk, brambory, česnek, kmín, šalotka, zelí a křen. Podávat se bude welcome drink, nealkoholický aperitivní koktejl, předkrm, hlavní chod, espresso a cappuccino. Studenti tak budou muset zvládnout simulovaný provoz restaurace a vyzkouší si, jak jsou na tom s managementem střediska, servisem, přípravou nápojů a samozřejmě také obratností a šikovností v kuchyni.
Pravidla soutěže s hodnocením individuálních i týmových disciplín jsou poměrně rozsáhlá a všichni účastníci by si je měli pečlivě nastudovat.
Finalisté si zasoutěží ve skvělé atmosféře největšího českého gastronomického festivalu, který letos navštívilo 16 tisíc lidí. Jejich výkony zhodnotí hvězdná porota, v níž mimo jiné zasednou Zdeněk Pohlreich, Kristýna Nemčková, Miroslav Krotký nebo Tomáš Ngoc. Budou se také radovat ze zajímavých cen, například stáže v restauraci Zdeňka Pohlreicha nebo barmanských a baristických kurzů.
„Konečně se ve spolupráci se silným partnerem podařilo vytvořit komplexní soutěž propojující svět kuchařů a servisu. Tento event prověří schopnost středních škol připravit týmové hráče do ostrého provozu. Aby však nedošlo k mýlce, neočekáváme pokrmy a obsluhu na úrovni fine diningové restaurace. Studenti by měli zvládnout čistou a kvalitní práci odpovídající standardnímu, velmi dobře fungujícímu podniku,“ uvedl k prvnímu ročníku Makro Gastro Cupu prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.






