
České a moravské bary v dubnu zaplavily kreativní drinky založené na ikonickém kubánském rumu Havana Club. Může za to zadání barmanské soutěže Havana Club Cocktail Maestros, do níž se letos v Česku přihlásilo 19 dvojic z tuzemských koktejlových podniků.
Úkolem dvoučlenných týmů tentokrát je prezentovat se koktejlem založeným na minimálně 30 mililitrech rumu z portfolia Havana Club a obsahujícím dvě domácí ingredience, z níž jedna obsahuje surovinu inspirovanou afro-latinskou kulinářskou tradicí. V této kategorii bylo na výběr celkem 14 položek, například kakao, limetka, káva, rýže, kokosové mléko, tamarind nebo bobkový list.
Hodnotitelé soutěže do konce měsíce obejdou všechny zúčastněné bary a do 9. května vyhlásí desítku nejlepších týmů, které se střetnou 19. května v pražském národním finále. Vítězové budou reprezentovat Českou republiku na přelomu října a listopadu v evropském kole a globální finále se uskuteční na Kubě v dubnu příštího roku.
Do soutěže se tentokrát přihlásily dvojice z podniků Hendrix Café, Bugsy’s Bar, L’Fleur Bar, La Casa de la Havana vieja, Bar Monk, Black Wall, Bar22, Café New One, Drink Cocktail Bar, Black Angel’s Bar, AnonymouS Bar, Hemingway Bar, Casablanca Sky Bar, Habañero music bar, The Black Stuff, Super Panda Circus, Urban Cocktail & Coffee Bar, EscoBar a Banker’s Bar.
Soutěž Havana Club Cocktail Maestros se loni v Česku pořádala po osmi letech. Jejími šampiony se stali Tomáš Nyári s Barborou Kulhánkovou, kteří se skrz evropské kolo probojovali až do globálního finále, v němž se umístili mezi nejlepšími dvojicemi světa a zaslouženě tak letos usednou v porotě národního finále.
Také v tomto roce je soutěž Havana Club Cocktail Maestros zařazena do seriálu České barmanské asociace Czech Bartenders League o Barmana roku.