Republikové mistrovství v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink se letos uskutečnilo jako součást odpoledního programu Makro Czech Gastro Festu v pátek 4. dubna v pražském O2 Universu. Pořadatelem soutěže je značka Mattoni, jejíž minerální voda je základní složkou všech soutěžních koktejlů a oficiální vodou Mezinárodní barmanské asociace IBA. Odborným garantem je Česká barmanská asociace.

 

Mezi jedenácti účastníky soutěže v profesionální kategorii měli velkou převahu domácí pražští barmani, z vítězství se však nakonec radoval reprezentant jihočeského regionu Jan Lukas. Zkušený barman se prezentoval technicky vyspělým výkonem a na pohled zajímavým drinkem The Nest designovaným ve stylu ptačího hnízda.

 

„Je to odkaz na červenou orlici společnosti Mattoni, ale symbolizuje i Českou republiku jako hnízdo, odkud Mattoni pochází. Proto jsem suroviny podporující zdravý životní styl hledal primárně v Česku,“ říká Jan Lukas. Jeho koktejl kromě perlivé minerální vody Mattoni obsahuje také aloe vera, cordial Paragon Rue Berry, řapíkatý celer a aroma ze zeleného jablka. Servírovaný je v malém hnízdě a zdobí jej list celeru.

 

Kromě půldruhé palety pitného režimu a plného počtu bodů do Czech Bartenders League obdržel Jan Lukas především nominaci do světového finále Mattoni Grand Drink, které se uskuteční v příštím roce. „V roce 2017 jsem ve finále skončil na druhém místě, tentokrát bych to chtěl posunut o stupínek výše a zopakovat loňský výkon Martina Vogeltanze,“ poukazuje Jan Lukas na fakt, že Česko prostřednictvím viceprezidenta CBA aktuálně drží pozici světového nealkoholického šampiona.

 

Za vítězným Janem Lukasem skončila v nominačním kole na druhé příčce Carola Urru z pražského Savage Baru, třetí místo obsadil Honza Zlámaný z Baru na klíč.

 

„Výkony na předních pozicích byly velice vyrovnané a hodnotitelům se o konečném pořadí rozhodovalo obtížně. Pro Honzu Lukase nakonec promluvila komplexnost jeho vystoupení, které měl dotažené do nejmenšího detailu. Nejinovativnějším počinem podle mě byl naprosto suchý mocktail od Daniela Syrového založený na specifickém čaji Genmaicha, do nějž se při výrobě přidávají pražená zrnka rýže,“ doplňuje pohled od stanoviště rozhodčích prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.

 

Mattoni Grand Drink je celosvětově uznávaná barmanská soutěž s více než dvacetiletou tradicí. Její účastníci měli i tentokrát za úkol připravit originální nealkoholický a nízkokalorický koktejl svým složením korespondující s trendem zdravého životního stylu.