
Bylo jím trofejemi oceněné vystoupení našich reprezentantů na barmanské soutěži Open World Cocktail Competition pořádané Sicilskou barmanskou asociací v tamním městě Cefalu.
Českou scénu v barvách CBA reprezentovali Jan Dinstpír z pražského baru Cobra jako úřadující Barman roku a Eliška Stránská z brněnského Escobaru jako druhá v pořadí sezony Czech Bartenders League 2024.
V mezinárodní konkurenci několika desítek barmanů a barmanek si oba vedli skvěle. Eliška Stránská se umístila v celkovém pořadí druhá a nadto získala titul Miss Barlady. Jan Dinstpír stupně vítězů sice minul, ale získal od hodnotitelů ocenění Best Innovation and Fantasy.
„Můj soutěžní drink se jmenoval Symphony, při jeho vymýšlení jsem se inspirovala hudbou, kterou miluji. Podobně jako skladatelé i my barmani vhodným spojením chutí, balancováním a technikou přece vytváříme symfonii,“ popisuje Eliška Stránská.
V koktejlu zkombinovala 12letý rum Appleton Estate s cukrovým sirupem, maracujou, Japanese Bitters Umami a nastrouhanou fazolí Tonka. Kompozici ozdobila houslovým klíčem z pomerančové kůry v kloboučku z maracuji. „Exotická maracuja perfektně ladí k Tonka fazoli, pro balanc jsem zvolila umami chuť,“ vysvětluje brněnská barmanka.
To Jan Dinstpír zvolil vlastní twist na klasický Penicilin nazvaný Penicilínico. Lehce nakouřený, jemně pikantní sladkokyselý koktejl sestával z tequily Pueblo Viejo blanco, mezcalu Del Maguey Vida, supasawy, chilli sirupu, roztoku maldonské soli a agávové pěny.
Kromě soutěžení přichystali organizátoři účastníkům i zajímavý doprovodný program od uvítání v hotelu přímo na mořském pobřeží a audienci na radnici až po masterclass se sicilským vínem Marsala a slavnostní několikachodové večeře.