
V brněnském centru Abzac se z celkového vítězství radoval tým SOŠ a SOU Polička.
Do moravské metropole přicestovala již obvyklá stovka studentů v doprovodu svých učitelů ze 16 škol z celé České republiky: Prahy, Brna, Poličky, Velkého Meziříčí, Mostu, Uherského Hradiště, Mladé Boleslavi, Ostravy, Slavkova u Brna, Jeseníku, Chrudimi, Žatce, Blanska, Plzně, Trhových Svin a Havířova. To potvrzuje značný zájem, kvůli němuž se Česká barmanská asociace rozhodla pořádat Team Challenge dvakrát do roka – v jarní a podzimní edici.
Nejlepší čtyřčlenný tým do CBA Team Challenge tentokrát vyslala SOŠ a SOU Polička ve složení Dora Řeznáčková, Adina Fraňková, Kryštof Hondl a Štěpán Beneš. Stříbrnou příčku obsadilo družstvo SŠ Brno, Charbulova zastoupené Talinou Pankratovou, Vladyslavou Kurakh, Terezou Čubovou a Nikolou Solomonovou. Třetí místo brala opět SOŠ a SOU Polička díky práci Kateřiny Kovářové, Davida Matouše Světlého, Matěje Pažitky a Jakuba Vacka.
Vítězné týmy získaly ceny od generálních partnerů soutěže, společností Mattoni 1873 a STOCK Plzeň-Božkov. Jednak je to voucher na pitný režim pramenité vody pro celou třídu, týmy na druhém a třetím místě pak získaly barmanskou prezentaci ambasadora společnosti STOCK Plzeň-Božkov přímo ve třídě a šampioni se mohou těšit na zážitkovou exkurzi do palírny v západočeském Prádle.
Stejně jako loni se udělovala cena České ručičky a pozvání na stejnojmennou přehlídku učňovských oborů, na kterou postoupil účastník CBA Team Challenge s nejvyšším bodovým ziskem ve vybraných disciplínách. To se nakonec podařilo Davidu Matouši Světlému ze SOŠ a SOU Polička.
CBA Team Challenge je týmovou soutěží pro juniorské vyznavače nápojové gastronomie, poprvé se konala na jaře 2022. Primárně je určená pro čtyřčlenné studentské týmy středních gastronomických škol. Každý tým se musí zapojit do čtyř z celkem šesti pořádaných disciplín – klasické barmanství, flairové barmanství, čajová mixologie, čajová degustace, baristika a čepování piva. Zúčastnit se ale mohou i jednotlivci. Zvítězí kolektiv, který dosáhne nejvyššího součtu bodů za jednotlivé disciplíny.
Hlavními partnery soutěže jsou společnosti STOCK Plzeň-Božkov s.r.o. a Mattoni 1873 a.s. Jejich cílem je prostřednictvím soutěže podporovat chuť talentovaných mladých gastronomů zůstat po studiu v tomto oboru a nalézt v jejich profesi zalíbení.
Partnery soutěže CBA Team Challenge jsou společnosti a značky Bidfood Czech Republic s.r.o., Nestlé Česko, s.r.o, PARTY led, s.r.o., RATIONAL Czech Republic s.r.o., Sahm, CORMEN s.r.o., OXALIS, spol. s r. o., Aquila, Zanzibar Trade s.r.o., PepsiCo CZ s.r.o., Candola s.r.o., Espresso, s.r.o., Dilmah, Café Reserva, Faema, LEROS, s.r.o., Kávovary.cz, SCA Morava, s.r.o., ZEMAN Váhy s.r.o., BOHEMILK a.s., Ronchem, AQUALINK s.r.o., HEINEKEN Česká republika, a.s., MASPEX Czech s.r.o., MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o.
Výsledky CBA Team Challenge – jaro 2025
CBA TEAM CHALLENGE
(hlavní soutěž čtyřčlenných týmů)
1. SOŠ a SOU Polička
2. SŠ Brno, Charbulova
3. SOŠ a SOU Polička
STOCK COCKTAIL COMPETITTION
(připravit fancy cocktail)
1. Veronika Hladíková, SŠGH Mladá Boleslav
2. Vojtěch Havlík, SŠ Charbulova Brno
3. Adéla Vlčková, AHOL SŠGTL
CAFÉ RESERVA JUNIOR MISTR KÁVY
(připravit espresso, cappuccino a tematický volný nápoj)
1. David Matouš Světlý, SOŠ a SOU Polička
2. Lucie Kuvíková, SOŠ a SOU SČMSD Žatec
3. Nikola Straková, SOŠ a SOU Polička
CAPTAIN MORGAN SPICED GOLD FLAIR COMPETITION
(připravit dva koktejly barmanskými technikami working flair a exhibition flair)
1. Kristýna Fučíková, GTSŠ Velké Meziříčí
2. Filip Vrbický, GTSŠ Velké Meziříčí
3. Veronika Malagová, SŠPHZ Uherské Hradiště
STAROBRNO BEER COMPETITION
(absolvovat vědomostní test a načepovat pivo dvěma různými technikami – „na hladinku“ a „na vícekrát“)
1. Viktória Skočovská, SŠ Brno, Charbulova
2. Ivona Fajmonová, SOŠ a SOU OS Chrudim
3. Tereza Čubová, SŠ Brno, Charbulova
OXALIS TEA TASTING COMPETITION
(správně určit pět vzorků čaje Oxalis při jejich slepé degustaci)
1. Anička Ngo, AHCR Plzeň
2. Štěpán Beneš, SOŠ a SOU Polička
3. Karolina Ilic, AHCR Plzeň
DILMAH TEA MIXOLOGY TEATENDER COMPETITION
(připravit čaj Dilmah a koktejl obsahující čaj Dilmah a whisky)
1. Kryštof Hondl, SOŠ a SOU Polička
2. Tereza Kocourková, SHŠ Bukaschool Most
3. Adriana Zezulková, AHOL SŠGTL