Kromě čepování piva se soutěžilo také v degustování čaje, tato soutěž si vysloužila vlastní název Havířovský Tea Tasting.

 

K účasti v Junior Beer Competition Havířovský korbel se odhodlalo 27 soutěžících z Havířova, Brna, Šilheřovic, Prahy, Ostravy, Opavy, Jeseníku a Poličky. Jejich úkolem bylo nejprve absolvovat písemný vědomostní test a poté ve tříminutovém časovém limitu načepovat dvě půllitrová nealkoholická piva značky Birell dvěma způsoby, a sice na hladinku a nadvakrát. Součástí praktické části byla i příprava pracoviště včetně mytí skla, správný servis či komunikace s porotou.

 

Nejvíce umu za výčepem dle hodnocení komisařů převedl Matěj Sedmera ze SŠ Brno, Charbulova. Na druhém místě skončila jeho spolužačka Viktória Skočovská a třetí příčku obsadila Tereza Čubová z téže školy.

 

V soutěži trojčlenných týmů nemohl zvítězit nikdo jiný než jmenovaný nejlepší triumvirát ze SŠ Brno, Charbulova, stříbrná pozice patřila týmu SOŠ a SOU Polička a třetí skončilo družstvo domácí HŠ a OA Havířov.

 

Do Havířovského Tea Tastingu se přihlásilo 23 mladých milovníků čajových lístků. Ti se na úvod seznámili s desítkou vzorků z portfolia společnosti Oxalis, aby se poté při slepé degustaci a v co nejkratším čase snažili pět z nich správně určit. Osm nejlepších si proceduru zopakovalo ve finálovém souboji. Z něj vítězně vzešel Denis Ciesarik z AHOL SŠGTL Ostrava následovaný Kryštofem Hondlem ze SOŠ a SOU Polička a Aničkou Ngo z Akademie hotelnictví a cestovního ruchu Plzeň. Všichni tři dokázali bezchybně určit plný počet předložených vzorků, o pořadí tedy rozhodoval dosažený čas degustace.

 

Partnery Havířovského korbelu byly společnost Stramis a Oxalis a pivovar Radegast Nošovice.