Téměř dvoutýdenní zájezd do Vietnamu nabídnul 14 účastníkům jedinečnou příležitost poznat krásy této země, její bohatou kulturu, a především tradiční vietnamskou kávu.

 

Za organizací cesty stojí vedoucí sekce Mistr kávy Tomáš Zahradil. „Před několika lety jsme v podobném duchu absolvovali středoamerický Salvador. Nyní padla volba na Vietnam, druhého největšího exportéra kávy na světě. Program na klíč nám pomohla vytvořit cestovní kancelář,“ říká Tomáš Zahradil.

 

Návštěva Vietnamu začala v Saigonu absolvováním workshopu zaměřeného na tradiční vietnamskou kávu. Součástí byla technika přípravy a ochutnávka autentické vietnamské kávy. Následovala prohlídka města s prohlídkou historických památek v typické atmosféře Saigonu. Jedním z vrcholných zážitků se stala místní gastronomie, zejména pochutnání si na polévce pho v Michelin Selected polévkárně. Nechyběla ani ochutnávka místní kávy a možnost nákupů.

 

Další zastávkou byl Národní park Cat Tien, zde účastníci z řad členů a přátel CBA podnikli procházku džunglí a navštívili Krokodýlí jezero. Během této části výletu si mohli vychutnat také lokální gastronomii a kávu, což přispělo k celkovému zážitku z návštěvy tohoto krásného přírodního parku.

 

Po návštěvě města Da Lat strávili výletníci celý den na farmě K’Ho Coffee, kde se seznámili s procesem sběru, třídění a zpracování kávy (wash, natural, honey) ve výšce 1.600 metrů nad mořem se zaměřením na druh Arabica. Nechybělo ani závěrečné pražení a degustace. Následující den navštívili farmu Tám Trinh Coffee, která se nachází ve výšce přibližně 900 metrů nad mořem, kde se zaměřili na sběr a cupping kávy Robusta. Večer si užili noční trhy a opět nemohla chybět úžasná gastronomie.

 

Poslední dny se nesly v duchu relaxace u moře v Mui Ne, užívání si krásných pláží i plodů moře na talíři. Na úplný závěr někteří navštívili nedalekou sochu Buddhy, což byl zajímavý a klidný finiš nevšedního vietnamského dobrodružství.

 

„Výlet byl jedním velkým zážitkem. Pokud bych na Vietnamu měl něco vypíchnout, pak místní gastronomii. Jídlo v restauracích je výborné, čerstvé a na naše poměry levné. Pořádná porce úžasné polévky Pho, pivo za dvacet korun, cola za deset,“ popisuje Tomáš Zahradil jedno z mnoha ochutnaných menu.

 

Protože zájem o zájezd dalece přesáhl jeho kapacitu a už nyní se ozývají zájemci o pokračování, přemýšlí Tomáš Zahradil nad další poznávací cestou v režii Mistra kávy v horizontu let 2026 nebo 2027.