Vážení členové, partneři a příznivci České barmanské asociace,
obor pohostinství od covidové pandemie až na výjimečné epizody neopouští těžkosti a obecně negativní nálada. Stesky gastronomů jsou podloženy nezpochybnitelnými daty. Ve všech měsících uplynulého roku zaznamenaly jejich tržby meziroční pokles. Korunu všemu nasadilo povodňové září s poklesem o desítky procent. Uvedený trend se týká všech typů gastronomických podniků s výjimkou kaváren, nejhorší dopad ale současný vývoj má na noční život. Čím dál více lidí si zkrátka odepře večerní posezení ve společnosti, což nejvíce platí o mladší generaci.
Bojem o přízeň hostů ale těžkosti provozovatelů barů, pivnic či restaurací nekončí. Více než dvě třetiny českých podnikatelů vidí jako zásadní překážku pro rozvoj svého byznysu v nastávajícím roce vysoké náklady na pracovní sílu, její nedostatek pak více než 60 procent. Větší polovina podnikatelů je nespokojená se značnou administrativní a regulatorní zátěží.
Východisko této reality je nejisté. Někdo ji v roce 2025 ustojí, někdo byznys zredukuje či pozmění jeho koncept směrem k lepší ekonomické a provozní udržitelnosti, někdo úplně skončí.
Mě osobně však neopouští víra v to, že kdo dělá svou práci poctivě, srdcem a ve složitějších časech k tomu přidá nezbytnou porci kreativity, ten se úspěchu nakonec dočká.
Tým České barmanské asociace tvrdě pracuje dál. Soustředíme se na součinnost při výchově mladých gastronomických talentů, pořádáme pro ty nadanější z nich soutěže a pro jejich pedagogy a pedagožky vzdělávací semináře, vyvoláváme diskuzi o rozkolu mezi úrovní absolventů a požadavky jejich budoucích zaměstnavatelů. Taktéž se nám podařilo uspořádat další ročník Czech Bartenders League a Czech Flair League nebo reprezentovat na soutěžním pódiu i v zákulisí World Cocktail Championship. Blyštivým úspěchem roku 2024 je vítězství Martina Vogeltanze ve světovém finále soutěže Mattoni Grand Drink.
A velice mě těší přízeň našich skvělých partnerů, s nimiž se nám daří nejenže nalézat různé formy spolupráce, ale také ji rozvíjet a prohlubovat – toho si nesmírně vážím.
Milí přátelé, děkuji, že jste s Českou barmanskou asociací na jedné lodi při její misi dlouhodobě kultivovat tuzemskou gastronomii.
Přeji vám inspirativní a úspěšný rok 2025.
Aleš Svojanovský