Teď letí hrušky! Takové je téma a motto 24. ročníku barmanské soutěže International Rudolf Jelínek Cup, který budou ve středu 25. září hostit prostory pražského Muzea slivovice.
Organizátoři z vizovické destilerky se rozhodli pro radikální inovaci – po téměř čtvrtstoletí existence poháru se totiž letos poprvé bude soutěžit s jinou ingrediencí než slivovicí. Povinnou složkou fancy drinků má být Hruškovice Williams, kterou RUDOLF JELÍNEK vyrábí v jihoamerickém Chile.
„Koresponduje to s velkou dlouhodobou kampaní na hruškovici, plánujeme ji zahájit v podzimním období,“ vysvětluje brand ambassador společnosti RUDOLF JELÍNEK Achim Šipl s tím, že soutěžící mají ohledně interpretace tématu prostřednictvím svých originálních koktejlů volné pole působnosti. Podmínkou je jen použití minimálně dvou centilitrů hruškovice.
V Muzeu slivovice se příští týden představí celkem 33 soutěžících z šesti zemí – kromě Česka a Slovenska také z Rakouska, Německa, Polska a Španělska. „Formátem se vracíme tam, kde jsme byli před obdobím covidu. Mluvíme tedy o Evropském poháru v míchání koktejlů z ovocných destilátů,“ dodává Achm Šipl.
Výkony barmanek a barmanů posoudí komisaři Filip Rebroš, Jan Šebek a Aleš Svojanovský. Vítěz získá prize money v hodnotě 500 euro. Nejlepších patnáct českých účastníků si také rozdělí body do celoročního seriálu České barmanské asociace Czech Bartenders League o Barmana roku.