Návštěva barů příslušících do světové špičky, soutěžení dle nezvyklých pravidel i navázání nových kontaktů. S takovými zážitky se z dalekého Singapuru vrátil domů Jan Lukas, barman českobudějovického Café Datel, který se tam na konci srpna zúčastnil barmanské soutěže Asia-Pacific Cocktail Competition.
„Mou primární motivací bylo poznat místní barovou kulturu, zajímavou destinaci,“ říká.
Do samotné soutěže se přihlásil s drinkem Badang inspirovaným stejnojmenným bájným singapurským silákem. Koktejl obsahuje whisky Monkey Shoulder, cordial Monin Paragon Rue Berry, likér Heering a chilli-zázvorový tonik Schweppes. Ozdoben je jedlým korálem.
Mezi 12 soutěžícími byl českobudějovický barman jediným Evropanem. Zbytek startovního pole do Singapuru dorazil z Macaa, Seychel, Austrálie, Hongkongu nebo Japonska. Do pětičlenného finále reprezentant české barové scény ze základního kola nepostoupil.
„Recepturu jsem se snažil přizpůsobit asijským chutím, které preferují sladkost v mnohem větší míře, než je běžné třeba v Evropě. Přestože byl drink na můj vkus hodně sladký, do finále postoupily ještě výraznější koktejly,“ srovnává Jan Lukas kulturní rozdíly.
Odlišný od českých reálií byl podle něj také celkový systém soutěže, který tolik nepracoval s přirozeným barovým prostředím a spíše navozoval jakýsi vytržený, artificiální dojem. „Dokážu si představit, že pokud ještě někdy budu mít příležitost zúčastnit se World Cocktail Championship nebo jiné soutěže pod IBA, budou mi tyto zkušenosti k užitku,“ dodává s tím, že v Singapuru narazil na bezvadnou barmanskou partu, s níž zůstane v kontaktu.
Ve volném čase navíc stihl obejít několik singapurských barů, které se umístily v aktuálním žebříčku Asia’s 50 Best Bars a jejichž úroveň hospitality a koktejlového umění je neskutečná – druhý nejlepší asijský bar Jigger & Pony, Atlas s více než 1.300 giny na lístku nebo pobočku slavného Employees Only.