Chutí se podobá hroznovému vínu, obsahuje zdraví prospěšné látky a jeho jméno jste dost možná ještě nikdy neslyšeli. Seznamte se s exotickým ovocem jabuticaba (vyslovuje se „džabutykaba“).

 

Právě pyré z jabuticaby je nejnovějším produktem z portfolia značky Monin na českém trhu. Jelikož je toto ovoce v Evropě prakticky nedostupné, jde o skutečnou raritu. Surovina tak dává nejen českým barmanům možnost dodat klasickým koktejlům nový tropický nádech, či rovnou tvořit nové zajímavé signaturní drinky.

 

Produkt obsahuje ekvivalent 50,1 procenta pyré z jabuticaby a kvůli vysoké koncentrovanosti se při použití doporučuje ředění v poměru 1:6. Využití nalezne v alkoholických i nealkoholických koktejlech, ledových čajích, limonádách, smoothies i kávových nápojích.

 

Jabuticaba má původ v jihovýchodní Brazílii, roste také v Argentině, Bolívii, Paraguayi nebo USA. Jeho bobule purpurově modré barvy o průměru zhruba 4 centimetrů uvnitř skrývají bílou želatinovou dužinu chutí podobnou hroznovému vínu, proto se mu někdy říká „brazilský hrozen“. I přes svou sladkost obsahuje plod velmi málo kalorií.

 

Tuto tropickou plodinu sklízí pěstitelé typicky v září, a to ručně přímo ze stromu, z jehož kmene bobule vyrůstají. Po utržení se může plod skladovat nejvýše čtyři dny, pak totiž začíná kvasit.

 

Brazilci jabuticabu zbožňují pro její léčivé vlastnosti – působí protizánětlivě a je bohatá na antioxidanty, minerály a vitamíny, podobně jako acai, acerola nebo borůvky. Díky vysokému obsahu vlákniny rychle nasytí. Kromě konzumace zasyrova se uplatňuje v jihoamerické kuchyni jako surovina do koláčů, džusů, džemů i ovocných salátů.

 

 

 

BRAMBLE JABUTICABA

20 ml pyré Monin Jabuticaba

40 ml ginu

20 ml citronové šťávy

 

Všechny ingredience nalijte do šejkru naplněného kostkami ledu. Dobře protřepejte a sceďte do Old Fashion sklenice naplněné ledem. Ozdobte kolečkem citronu a červenými bobulemi.

 

 

MOJITO JABUTICABA

30 ml pyré Monin Jabuticaba

40 ml kubánského rumu

polovina limetky na kousky

10 lístků čerstvé máty

100 ml sody

 

Limetku, mátu a MONIN pyré Jabuticaba rozmačkejte ve skleničce. Doplňte drceným ledem a zalijte rumem. Dolijte sodovkou. Jemně promíchejte. Přidejte další drcený led a ozdobte snítkou čerstvé máty.

 

 

CAÏPIRINHA JABUTICABA

30 ml pyré Monin Jabuticaba

60 ml cachaça

polovina limetky na kousky

 

Rozmačkejte limetku s MONIN pyré Jabuticaba ve whiskové sklenici. Doplňte drceným ledem a přidejte cachaçu. Dobře promíchejte. Přidejte další drcený led. Ozdobte měsíčkem limetky.

 

 

JABUTICABA WHITE ICED TEA

15 ml pyré Monin Jabuticaba

30 ml koncentrátu Monin Bílý čaj

180 ml vody

 

Všechny ingredience nalijte do sklenice naplněné kostkami ledu. Dobře promíchejte barovou lžičkou. Ozdobte červenými plody.

 

 

JABUTICABA COLD BREW ICED LATTE

30 ml pyré Monin Jabuticaba

50 ml koncentrátu Monin Cold Brew

200 ml mléka (i rostlinného)

 

Nalijte MONIN pyré Jabuticaba a mléko do velké sklenice naplněné kostkami ledu. Dobře promíchejte. Poté pomalu přilijte MONIN koncentrát Cold Brew. Podávejte bez míchání.

 

 

JABUTICABA YOGHURT SMOOTHIE

30 ml pyré Monin Jabuticaba

1 odměrka sušené jogurtové směsi Monin

120 ml mléka

 

Všechny ingredience nalijte do mixéru s množstvím ledu ze sklenice o objemu 360 ml. Mixujte do hladka (30 sekund). Nalijte do sklenice na smoothie. Ozdobte červenými plody.