Mattoni 1873 je tak prvním českým výrobcem, který stáčí minerální vodu právě do plechovek, populárního a plně recyklovatelného obalu. Kromě oblíbené ochucené minerálky Mattoni se v Kyselce budou vyrábět i plechovky s nápoji z portfolia Pepsi a dalších licenčních značek, které se až dosud do ČR dovážely.

 

„Pozice největšího a stále rostoucího výrobce a distributora nealkoholických nápojů ve střední Evropě nás zavazuje k dalšímu rozvoji a investicím do výrobních kapacit. Za poslední tři roky jsme v rámci skupiny investovali do výrobních závodů více než jednu miliardu korun. A nezapomněli jsme ani na místo, kde se naše společnost zrodila, na karlovarský region a náš závod v Kyselce. Největší podíl investic tak směřoval ze všech výrobních závodů právě do Kyselky,” říká Alessandro Pasquale, generální ředitel společnosti Mattoni 1873.

 

Mattoni, česká jednička v kategorii ochucených minerálních vod a významný partner České barmanské asociace, loni jako první lokální značka přinesla do této kategorie plechovky. Na trh nyní dodává v tomto populárním obalu své varianty Imuno, Esence, Multi, Black a Cedrata a chystá další novinky.

 

„Nová, supermoderní výrobní linka obohatila naše portfolio o poslední druh obalů, který nám chyběl. Nyní na trh dodáváme nealkoholické nápoje ve všech druzích nápojových obalů, od sudů po plechovky. Jsme v ČR prvním výrobcem, který pro balení svých minerálek využívá tento materiál. Zároveň tím lépe vyřešíme zásobování českého trhu nápoji portfolia Pepsi, jehož výrobky v plechovkách jsme až dosud museli dovážet ze zahraničí,” dodává Alessandro Pasquale.

 

Instalovaná linka je na nejvyšší možné technologické úrovni a obsahuje zařízení poslední generace, která jsou na trhu k dispozici. Od příštího roku pojede linka na tři směny, zahájením jejího provozu vzniklo devět nových pracovních míst.

 

Do instalace linky a souvisejících úprav budovy, sirupárny, technického připojení a rozšíření skladovacích kapacit investovala Mattoni 1873 více než 200 milionů korun, čímž se tento projekt řadí mezi největší investice do závodu Kyselka. Od roku 1991 bylo do jeho modernizace a výrobních kapacit investováno celkem 1,8 miliardy korun.

 

Nápojové plechovky, do kterých se v Kyselce stáčejí nápoje, jsou plně recyklovatelné a současně obsahují nejméně 70 % již recyklovaného hliníku.

 

Mattoni 1873 dlouhodobě usiluje o plnou cirkularitu nápojových obalů. Používá vratné skleněné obaly, u PET lahví a plechovek usiluje o lokální opakovanou recyklaci. Stála také u zrodu iniciativy Zálohujme.cz, která prosazuje zavedení záloh na nápojové PET lahve a plechovky v  Česku. 

 

Plošný zálohový systém by umožnil nastartovat recyklaci hliníku „z plechovky do plechovky“, jež dává obrovský smysl, šetří energii, vodu i emise uhlíku při výrobě z primární suroviny. „Hliník je, podobně jako PET, výborným materiálem pro balení nápojů. Je ovšem potřeba s  ním nakládat cirkulárně. Na to je ale potřeba zajistit efektivní sběr. V současnosti se u nás vysbírají jen tři plechovky z  desíti,“ říká Andrea Brožová, mluvčí iniciativy Zálohujme.cz.