A to nejen ve srovnání se zbytkem republiky, ale také v porovnání s Bratislavou a Varšavou. Pražské gastro podniky poráží v cenách nejprodávanějších druhů kávy nejen všechna ostatní velká města u nás, ale i slovenskou a polskou metropoli. Vyplývá to ze zjištění společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívají gastro podniky v České republice i okolních zemích.

 

„Napříč českým, slovenským a polským trhem jsme zkoumali poptávku po nejoblíbenějších druzích káv a srovnávali jsme ceny. Podívali jsme se i na to, jak moc se ceny u nás i v zahraničí mění v čase. Praha ve srovnání s Varšavou a Bratislavou zdražila meziročně nejméně, přesto zdejší ceny kávy zůstávají nejvyšší. Před covidem byl tedy rozdíl v cenách na sousedních trzích ještě markantnější,“ komentuje ředitel Dotykačky Petr Menclík.

 

U českých spotřebitelů z hlediska oblíbenosti jednoznačně vede espresso, a to napříč celým trhem. Je jedno, jestli je podnik uprostřed velkoměsta nebo na vesnici. Ve všech provozovnách se této kávy vypije srovnatelné množství. Stejně tak jsou téměř všude podobné i ceny. Ve třetím kvartálu se v českých gastro podnicích pohybovaly nejčastěji v rozmezí 39-41 korun.

 

To ovšem neznamená, že by nikde nebylo kafe dražší. „Uvedené rozmezí je průměr. Zhruba v desetině českých podniků ceny espressa převyšují 58 korun. Loni se přitom nejvyšší ceny tohoto nápoje pohybovaly kolem 53 korun,“ upřesňuje Menclík a doplňuje srovnání se sousedními zeměmi: „V hlavním městě Slovenska vyjde espresso v přepočtu nejčastěji na 38 korun, ve Varšavě dokonce jen na 35 korun. To je o pětinu míň než v Praze. A i prémiové podniky tam mají levněji. V Polsku se nejvyšší ceny espressa pohybují kolem 55 korun, na Slovensku kolem 49. Oproti Praze je to znatelný rozdíl.“

 

Dobrou zprávou je alespoň to, že v porovnání se Slovenskem a Polskem roste u nás cena kávy za uplynulé tři roky nejpomaleji. Od září 2019 espresso v Praze podražilo o 20 %, zatímco v Bratislavě o 25 % a ve Varšavě o 33 %. 

 

Druhým nejpopulárnějším druhem kávy je cappuccino. Jeho obliba strmě roste zejména v posledních letech. V hlavním městě se ho aktuálně vypije stejné množství jako espressa, i když cena je v porovnání s espressem zhruba o třetinu vyšší, bezmála 55 korun.

 

V ostatních lokalitách ale káva s čepicí našlehaného mléka zůstává pozadu. Platí pravidlo, že čím menší město, tím je spotřeba tohoto nápoje nižší. V menších městech se ho v porovnání s espressem vypije zhruba polovina.

 

„V nejmenších obcích si naopak stále udržuje značnou popularitu tzv. turek, tedy káva s lógrem. Zatímco v Praze tento druh tvoří pouhá 2 procenta tržeb z prodejů kávy, v maloměstských podnicích je to až 15 procent. Je to taková česká specialita, kterou v okolních zemích v podstatě nenajdete,“ shrnuje Petr Menclík.

 

Zdroj: Dotykačka