Celkem 22 barmanek a barmanů se zúčastnilo semifinálových kol soutěže Monin Cup 2022, kterou v České republice pořádá společnost Zanzibar s.r.o. ve spolupráci se značkou Monin. Monin Cup 2022 je součástí Czech Bartenders League o Barmana roku CBA.

 

Semifinálová kola se uskutečnila 22. srpna v pražském baru Crazy Daisy a 29. srpna v olomouckém The BLACK STUFF Irish Pub & Whisky Baru. Zatímco v Čechách za soutěžní barový pult dorazilo 16 zájemců, na Moravě to bylo 6 účastníků.

 

Jejich úkolem bylo připravit koktejl splňující tři hlavní kritéria – zapamatovatelnost, opojnost a jedinečnost. Tak, aby prostřednictvím nápoje stimulujícího všechny smysly přítomní společně prožili neopakovatelný okamžik.

 

„Taková věc se posuzuje složitě, ale musím říct, že řada soutěžících zvládla zadání naplnit zajímavým způsobem. Někdo pojal story o drinku jako pohádku o červené karkulce, jiný nás vzal na výpravu do lesa, v polovině jedné prezentace jsme zase dostali shot tequily. Navíc bylo osvěžující vidět za soutěžním barem tolik nových tváří,“ popisuje kreativitu účastníků brand ambassador značky Monin pro Českou republiku a hlavní organizátor soutěže Honza Zlámaný.

 

Hodnotící komise ve složení Jaroslav Modlík, Václav Abraham a Honza Zlámaný nakonec vybrala 12 finalistů:

 

Kyryl Volkov, Banker's Bar (Cornfield)

Tomáš Horn, Brloh Bar (Bombastic)

Lukáš Dratva, Banker's Bar (Avaricon)

Sharif Kurbanov, Žlutá Ponorka (Hide&Seek)

Jaroslav Jeřábek, AnonymouS (Vzpomínky)

Adam Bohuněk, Bugsy's Bar (Passion cellery injection no.2)

Bára Kulhánková, Brloh Bar (Le Chemin)

Patrik Škamla, Becher’s Bar (Grande Rudy)

Tomáš Gec, Bugsy's bar (Whispering Forest)

Tomáš Bielčik, Bar Kdekoliv (Power of Nature)

Filip Bureš, Habañero music bar (Last Summer Day)

Miroslav Navrátil, Bar 1931 (Red Riding Hood)

 

Finále národního kola Monin Cupu 2022 se bude konat příští pondělí 5. září v brněnském centru Abzac. Finalisté buď mohou před lehce obměněnou porotu přijít se stejným drinkem, nebo vymyslet něco zcela nového. Odměnou vítězi bude účast na světovém finále ve Francii v termínu 6. a 7. prosince. Druhý v pořadí se bude moct těšit z prize money ve výši 5 tisíc korun, třetí dosáhne na tři tisíce. Nejlepší trojici rozdají organizátoři také věcné ceny.