Vytvoření nezapomenutelného okamžiku – to je ústřední téma letošního ročníku globální soutěže Monin Cup 2022, kterou v České republice pořádá společnost Zanzibar s.r.o. ve spolupráci se značkou Monin. Soutěž je součástí Czech Bartenders League o Barmana roku CBA. Vítěz bude reprezentovat Česko na světovém finále ve Francii.

 

Barmani a barmanky mají přijít s koktejlem splňujícím tři hlavní kritéria, a sice zapamatovatelnost, opojnost a jedinečnost. Díky tomu by měl ideální drink žít v myslích diváků i porotců ještě dlouho po skončení soutěže. Od účastníků se očekává předvedení kreace, která oplývá mocí ponořit veškeré okolí do děje. Prostřednictvím nápoje stimulujícího všechny smysly tak přítomní společně prožijí neopakovatelný okamžik.

 

„Poslední roky byly pro svět pohostinství problémové a zcela ovlivnily barmanskou komunitu. Jsme rádi, že můžeme znovu spustit Monin Cup, událost, během které v rámci přátelské soutěže odhalujeme talenty barmanů z celého světa. Těšíme se na tuto vzácnou příležitost sejít se a užít si tvůrčí sílu naší komunity,“ říká s nadšením v hlase ředitel společnosti vyrábějící ikonické sirupy Olivier Monin.

 

Z mixologického hlediska musí soutěžící dodržet několik pravidel. Tím základním je povinná složka v podobě sirupu, pyré, koncentrátu nebo likéru z portfolia značky Monin, přičemž minimální použitý objem činí 1 centilitr. Soutěžící může použít jednu domácí surovinu. Kompletní pravidla naleznete v propozicích soutěže, k dispozici jsou i hodnotící listy. Soutěž je určena barmanům a barmankám ve věku od 18 do 27 let (ročníky narození 1995 až 2004).

 

Do soutěže se můžete registrovat na webu CBA. Uzávěrka přihlášek je 18. srpna, kapacita soutěže činí 30 účastníků. Regionální kola se uskuteční 22. srpna v pražském baru Crazy Daisy a 29. srpna v olomouckém The BLACK STUFF Irish Pub & Whisky Baru. Republikové finále bude v září hostit brněnské centrum Abzac, postoupí do něj 12 nejlepších.

 

Odměnou vítězi bude účast na světovém finále ve Francii v termínu 6. a 7. prosince. Druhý v pořadí se bude moct těšit z prize money ve výši 5 tisíc korun, třetí dosáhne na tři tisíce. Nejlepší trojici rozdají organizátoři také věcné ceny. Body do Czech Bartenders League se udělují už za samotnou registraci receptury.