Vítězem českého kola barmanské soutěže Giffard West Cup 2022 se stal Peter Plieštik z pražského podniku Monkey Bar & Lounge. Národní finále se uskutečnilo v úterý 12. července v pražském baru AnonymouS. Peter Plieštik tak bude reprezentovat českou barovou scénu na světovém finále soutěže v Paříži. 

 

Národní finále bylo čistě pánskou záležitostí, z předchozí fáze do něj postoupil Marek Adam (Ananas Nomadic Bar), Jakub Baštinec (Pablo Escobar), Matúš Brath (Hemingway Bar), Tomáš Karlík (Bugsys´s Bar), Jan Lukas (Café Datel), Miroslav Navrátil (Bar 1931), Peter Pilný (Beyond the Bar) a Peter Plieštik (Monkey Bar & Lounge).

 

Úkolem účastníků bylo namíchat v osmiminutovém časovém limitu tři porce koktejlu inspirovaného v duchu soutěžního tématu „Listen to the Flavours“ konkrétními skladbami či poutem barmanství a hudby.

 

Z mixologické stránky musel drink obsahovat likér značky Giffard a bázi z portfolia vybraných destilátů pořadatelské společnosti STOCK Plzeň-Božkov. Francouzský likér přitom měl hrát primární roli, jeho minimální vyžadované množství v koktejlu činilo 20 mililitrů. Vzhledem k mezinárodnímu složení poroty prezentovali barmani své výtvory v angličtině.

 

Národní šampion Peter Plieštik se představil s digestivním koktejlem DJ-stiff, který odkazuje na elektronickou hudbu. Tento žánr totiž zpravidla uzavírá festivalové noci nebo různé párty-večery. Drink obsahuje likér Giffard Vanille de Madagascar, bourbon Jim Beam Black, bitter cherry oak cordial a šampaňské. Zdobí ho třešeň kompresovaná vanilkovým likérem a aroma vanilky a dubu.

 

Na druhém místě skončil Tomáš Karlík, třetí příčku obsadil Jan Lukas. Soutěžící bojovali také o body do celoročního seriálu barmanských soutěží Czech Bartenders League o Barmana roku CBA.

 

Peter Plieštik se tak může těšit na globální finále, které se od 26. do 28. září uskuteční ve Francii. Mimo jiné navštíví například sídlo společnosti Giffard v malebném městečku Angers, samotnou soutěž si odmíchá na pařížském festivalu Whisky Live.

 

Foto: Anna Postnikova