Osmička nejlepších soutěžících vykrystalizovala po semifinálovém národním kole barmanské soutěže Giffard West Cup, které se uskutečnilo 28. a 29. června v pražském Bartida Degustation Bar & Shop a 30. června v brněnském Baru, který neexistuje. Finále bude 12. července hostit pražský Anonymous Bar.

 

Ve třech soutěžních dnech se porotě ve složení Tomáš Melzer a Pavel Mandrla představilo celkem 26 barmanek a barmanů. „Každý z nich měl v časovém limitu šesti minut připravit dvě porce soutěžního koktejlu. Jaké báze posloužil převážně gin, ale také whisky,“ informuje brand ambassador pořádající společnosti STOCK Plzeň-Božkov Peter Bobula.

 

Z nevšedních surovin se v recepturách objevily například angreštové chipsy, bazalkovo-pepřová soda, cordial z ostružin, skořice a fenyklu, espuma z lososovo-mangového gravlaxu, švestkový ocet nebo borovicový sirup.

 

Osmičku postupujících do republikového finále nakonec tvoří Marek Adam (Ananas Nomadic Bar), Jakub Baštinec (Pablo Escobar), Matúš Brath (Hemingway Bar), Tomáš Karlík (Bugsys´s Bar), Jan Lukas (Café Datel), Miroslav Navrátil (Bar 1931), Peter Pilný (Beyond the Bar) a Peter Plieštik (Monkey Bar & Lounge).

 

Tématem finálového souboje zůstává „Listen to the Flavours“. Barmani budou mít osm minut na přípravu tří porcí drinku obsahujícího minimálně 2 centilitry prémiových likérů Giffard, ty přitom musí hrát v receptuře hlavní roli. V mezinárodní porotě zasedne Giffard Europe Area Manager Jérémy Guillaud, Giffard Europe Brand Ambassador Matteo Mosetti a poslední český vítěz Giffard West Cupu Petr Novotný.

 

Nejlepší český soutěžící se bude moct těšit na čtyřdenní výjezd do Francie, kde se postaví za bar na pařížském festivalu Whisky Live nebo navštíví město Angers, které je domovem rodiny Giffard. Šampion globálního finále pak za odměnu absolvuje sérii guestbartendingů ve vybrané účastnické zemi.

 

Soutěž je součástí seriálu Czech Bartenders League o Barmana roku CBA.

 

Foto: Anna Postnikova