Soutěž pořádal brněnský Bar, který neexistuje. Vítězem se stal Miroslav Navrátil ze zlínského Baru 1931.
 

„Nová éra?“ je určená pouze těm zájemcům, kteří za sebou mají nejvýše jednu profesionální soutěž. Hlavním cílem pořadatelů tak bylo ulehčit nováčkům vstup do světa barmanských soutěží. Účastníci do jihomoravské metropole dorazili například ze Zapa Baru v Českém Krumlově, pražské Vily Štvanice, ostravského Marvin’s Hookah Lounge nebo penzionu Terezka v Dolní Moravě. Nechyběli samozřejmě ani zástupci domácích brněnských podniků Bar, který neexistuje, Whiskey Bar, který neexistuje, 4pokoje, Jekyll & Hyde a Pitkin.

 

V prvním kole měli soutěžící za úkol namíchat tři porce drinku obsahujícího předem vylosovanou ingredienci (Fernet STOCK Original, Johnnie Walker Black Label nebo Roku Gin) a naplňujícího téma soutěže definované jako „Connection“, to vše v osmiminutovém časovém limitu. Povoleny byly jakékoliv domácí suroviny a techniky přípravy.

 

Vybraných osm soutěžících postoupilo do druhého kola – blind tastingu pěti vzorků destilátů z portfolia společnosti STOCK Plzeň-Božkov. Semifinalisté získávali body za správné určení druhu destilátu, jeho značky i konkrétního výrobku.

 

Tři nejlepší se pak utkali ve finále, které mělo podobu mystery boxu. Jedinou povinnou ingrediencí bylo minimálně pět mililitrů Fernetu STOCK. Na vymyšlení koktejlu měli barmani půlhodinku, na výrobu dvou exemplářů a jejich následnou prezentaci 15 minut.

 

Z vítězství v premiérovém ročníku soutěže „Nová éra?“ se po vyhlášení výsledků radoval Miroslav Navrátil ze zlínského Baru 1931. Jeho drink Face to Face obsahuje whisky Johnnie Walker Red Label, hruškovo-mandlový cordial a sekt z vinařství Fabig.

 

Na druhém místě skončil Kryštof Valek ze Zapa Baru Český Krumlov s koktejlem Hatchi (Roku Gin, celerovo-jablečná redukce, celerové bitters, jablečný cider) a bronzovou příčku obsadil Ondřej Štěrba z pražské Vily Štvanice, jenž vymyslel drink Back to the Roots (Fernet STOCK Original infuzovaný rakytníkovým rooibosem, koňak Chateau de Montifaud VSOP, zázvorová šťáva, citronová šťáva, medovo-skořicový rozvar, tonik East Imperial).

 

První trojice obdržela za předvedené výkony hodnotné ceny. Vítěz si přišel na 10 tisíc korun, barman na druhém místě bral 5 tisíc a třetí pořadí bylo honorováno lahví Johnnie Walker Green Label.

 

Komisaři při hodnocení předvedených vystoupení přihlíželi nejen ke kvalitě vytvořeného koktejlu. Dalšími kritérii byly například i komunikace s porotou nebo prezentace drinku. „Byl jsem mile překvapený úrovní soutěžících. Zhruba pětice nejlepších by směle konkurovala ostříleným barmanům prakticky v jakékoliv soutěži,“ nechal se slyšet hodnotitel Miloš Danihelka z pražského baru L’Fleur. Vedle něj v komisi ještě zasedli Tomáš Melzer (Blind Lion Hradec Králové) a Dominika Černohorská (Vinařství Plenér).

 

Součástí doprovodného programu byl master class Petera Bobuly na téma ambassadorství nápojového brandu. Soutěžící se po celou dobu mohli občerstvovat u barového vozíku s nabídkou limonád z řady Organics od společnosti Red Bull a koktejlů od hostitelského baru. Prezentaci s ochutnávkou přichystalo také Vinařství Plenér i Lidi z Baru se svými projekty vermutu Sedmero a craftového piva Kosmix. Večer následovala after party se signaturním koktejlovým menu vytvořeným pouze pro tuto zvláštní příležitost.

 

Díky tomu, že soutěžící přijeli podpořit jejich kamarádi a kolegové, se celé akce zúčastnilo asi 50 lidí, kteří v baru vytvořili elektrizující atmosféru. „Ostravští Marvin’s Hookah Lounge dokonce ten den vůbec neotevřeli a do Brna tak mohl dorazit kompletní tým včetně majitelů,“ pochvaloval si zájem o soutěž „Nová éra?“ Rudolf Forman z organizačního týmu Baru, který neexistuje.

 

Lidi z Baru se podle něj plánují na setkávání a spolupráci s mladými či začínajícími barmany zaměřovat i v budoucnu. „Myslím si, že ústřední myšlenka tohoto počinu, tedy pomoc účastníkům se zvládnutím první barmanské soutěže, se naplnila. Mladším barmanům se možná obecně nedostává tolik pozornosti, o to víc si vážili třeba zpětných vazeb od zkušených porotců,“ dodal Rudolf Forman.

 

„Nová éra?“ je součástí celoročního soutěžního seriálu Czech Bartenders League o Barmana roku České barmanské asociace, soutěžící sbírali body za samotnou účast i za finálové umístění. Soutěž podpořily partnerské společnosti STOCK Plzeň-Božkov a Red Bull.

 

Foto: Milan Veselý