Ředitel soutěže Miroslav Černík si tak mohl udělat chvíli na krátký bilanční rozhovor. „Každý z dnešních koktejlů by ve světovém finále získal minimálně důstojné umístění,“ vyprávěl se znatelnou spokojeností v hlase.

 

Jak se vám líbilo letošní nominační kolo Mattoni Grand Drink?

Moc. Abych řekl pravdu, nemám soutěži co vytknout.

 

Opravdu?

Líbilo se mi typické barové, krásné a kultivované prostředí karlovarského Becher’s Baru. Jako by byl pro tuto akci stvořený. Spokojený jsem i se skladbou soutěžících a jejich předvedenou prací, kdy se každý z nich snažil přinést něco zajímavého a progresivního. Spousta barmanů reagovala na aktuální trend nealkoholických destilátů, objevil se ale například i prášek z hrášku nebo kdoulový nektar. Ten v kombinaci se šťávou z růžového grepu a pepřovým cordialem nakonec dal vzniknout vítěznému koktejlu.

 

Ano, Vítězslav Cirok se svým drinkem Happiness opanoval první příčku s poměrně jednoznačným stobodovým náskokem.

Víťa je skutečný profík, který má za ty roky natrénováno a umí to prodat. Předně ale zcela naplnil, co se po něm chtělo v soutěžním zadání. Tedy vytvořil nový, kreativní a replikovatelný koktejl ze surovin dostupných na našem trhu. S působivou, a přitom jednoduchou dekorací, kdy se na krásném kvádru ledu skvěl eukalyptový lístek. Právoplatný vítěz, bezpochyby.

 

Jedním z hodnotitelů byl Víťův barový kolega Honza Šebek. Nevrhlo to na soutěž stín pochybnosti?

Hodnocením se vůbec nikdo necítil poškozen. Naopak, komisaři pracovali natolik erudovaně a sofistikovaně, že jsem po skončení každému osobně poděkoval. Při rozpravě vždy soutěžícímu nastavili zrcadlo, aby mu ukázali, kde dělal chybu, co by měl dělat lépe a čeho by se měl vyvarovat. S formou hodnocení jsem opravdu spokojen.

 

Rukama už vám prošly receptury všech letošních světových finalistů. Jaké jsou Víťovy šance na umístění ve finále?

To se obtížně predikuje. Chce se mi říct, že jeho šance jsou veliké, protože řada receptur této kvality nedosahuje. Ale nejen to. Nebude ode mě troufalé tvrdit, že úroveň receptur a barmanů v české kvalifikaci byla o krok či dva před světovým pelotonem. Každý z koktejlů české kvalifikace by se ve světovém finále ujal a získal by minimálně důstojné umístění.