Tak vypadá tekuté Štěstí podle barmana Vítězslava Ciroka, aktuálního vítěze národního kola soutěže Mattoni Grand Drink. Právě koktejl Happiness kombinovaný s precizní technikou práce za barem mu v pondělí v jeho domovském karlovarském Becher’s Baru zajistil první místo, a tedy i postup do červencového světového finále.

 

Svůj drink jsi pojmenoval Happiness neboli Štěstí. Jak se dá takový bazální element lidských životů ztvárnit mixologicky?

Jednou z definic štěstí je stav, kdy jsou mysl, tělo a duše v harmonii. A já jsem se snažil tuto harmonii vyjádřit drinkem, v němž každá z ingrediencí reprezentuje buď mysl, tělo nebo duši.

 

Pravidla soutěže nedovolují použití domácích ingrediencí, zároveň ale vyžadují, aby byl výsledný drink kreativní. Jak ses s takovým zadáním popral?

Je to hodně limitující. Nemůžeš využít žádnou moderní technologii ani vyrobit vlastní surovinu, abys ukázal, jak kreativně přemýšlíš. Kromě toho je potřeba zkontrolovat, aby všechny ingredience byly dostupné na evropském trhu. Drink má být zároveň replikovatelný a do toho se ještě počítají kalorie a zdravý životní styl. Vytvořit za těchto podmínek dobrý drink ze zajímavých surovin, to už je opravdu velká výzva.

 

Zvítězil jsi s jednoznačným náskokem. Vyčetli ti komisaři vůbec nějakou chybu?

Udělal jsem minimálně jednu, poměrně zásadní. Do drinku se mi nevešlo požadované minimální množství minerální vody, které činí 10 centilitrů. Došlo totiž k záměně ledu a nepodařilo se mi na závěr do sklenice tolik vody dolít. Dostal jsem za to bodovou srážku.

 

Předchozí národní kolo Mattonky vyhrál tvůj kolega z Becher’s Baru Honza Šebek. Připravovali jste se společně?

Řešili jsme spolu už ten jeho loňský drink. On použil nealkoholický destilát, ale já nejsem úplně jejich příznivce. Zdá se mi, že se jimi zbytečně dohání nějaká zajímavá chuť, a navíc je používá většina soutěžících. Když uvážím, že bychom takový nealkoholický koktejl mohli nabízet i dětem, tak by nemuselo být akceptovatelné prezentovat obsah ginu, byť nealkoholického. Raději jsem použil nektar ze zajímavé kdoule, kulturní plodiny s návazností hluboko do lidské historie.

 

Podaří se ti skloubit účast na světovém finále Mattoni Grand Drink s pracovními povinnostmi? Váš barový tým je v době filmového festivalu jistě velmi vytížený.

Loni jsme byli za Becher’s Bar na festivalu poprvé a naše zkušenost je jednoznačná – pro letošek musíme posílit personál. Dopředu vím, že moje pracovní doba bude trvat od desíti večer do šesti ráno, takže přes den mám velký prostor pro to se realizovat na soutěži.

 

Letos se účastníš soutěží Mattoni Grand Drink a World Class, přitom jsi měl od roku 2017 úplnou pauzu. Co tě přivedlo zpět k soutěžení?

Mattonka se druhým rokem koná ve Varech a bylo by hloupé, kdybychom v ní jako domácí bar neměli svého zástupce. Ve sbírce trofejí mi navíc až dosud chyběla, a to jsem v ní soutěžil několikrát. Honza loni ve světovém finále skončil třetí, takže má ambice je jasná – nejhůře druhé místo! (smích)