24. ročník národního nominačního kola barmanské soutěže Mattoni Grand Drink proběhl 2. května ve vyhlášeném karlovarském Becher‘s baru Grandhotelu Pupp. Úkolem soutěžících bylo vytvořit originální koktejl, který je trendy, inovativní, kreativní a zároveň nízkokalorický. Na jeho přípravu měli 6 minut.

 

Mezi deseti soutěžícími odbornou porotu nejvíce zaujal koktejl Happiness barmana Vítězslava Ciroka, jenž působí jako Bar & Beverage Manager právě v karlovarském Grandhotelu Pupp.

 

„Z výhry mám velkou radost, a těším se, co přinese finále! Loni se ho zúčastnil můj kolega Honza Šebek. Tak jsem si řekl, že se tentokrát přihlásím já, aby měl Becher’s bar i letos svého reprezentanta. Naposledy jsem soutěžil asi před pěti lety a Mattoni Grand Drinku už jsem se zúčastnil několikrát, ale do finále jsem se nedostal. A letos mi téma opravdu sedlo. Posledních pár let se totiž zajímám o udržitelnost, ekologii a zdravý životní styl. Stejnou filozofii má i značka Mattoni a Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů. Můj soutěžní drink je v zásadě jednoduchý, takže ho lze namíchat i na různých festivalech pro větší množství lidí. V překladu se jmenuje Štěstí a je inspirovaný zdravým životním stylem, který spojuje zdravé tělo, mysl a ducha,“ popsal Vítězslav Cirok po postupu do světového finále.

 

Soutěž Mattoni Grand Drink za dobu svého konání získala skvělou pověst a je dokonce považována za jedno z nejlepších barmanských klání na světě.

 

„Opakuje se to každým rokem. Soutěžící, prezidenti národních barmanských asociací i členové vedení Mezinárodní barmanské asociace pozvaní na světové finále, ti všichni po jeho skončení nadšeně děkují a uvádějí Mattoni Grand Drink jako vzor perfektně zvládnutého barmanského eventu. V covidovém roce 2021 šlo dokonce o největší akci pod záštitou Mezinárodní barmanské asociace, kterou se ve světě podařilo uspořádat. Mám radost, že se na světovém šampionátu dlouhodobě daří i českým soutěžícím. Honza Šebek loni vybojoval třetí místo. Letošní reprezentant Vítězslav Cirok má určitě také šanci obsadit ve finále jednu z čelních příček,“ doplnil prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.

 

Finále 11. Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink se uskuteční v rámci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Nejlepší barmani zabojují o titul mistra světa v sobotu 2. července v Mattoni Life Baru u karlovarského Vřídla.

 

Karlovy Vary jsou také domovem minerální vody Mattoni, jež je nedílnou součástí všech soutěžních koktejlů a oficiální minerální vodou Mezinárodní barmanské asociace. „Díky své výjimečné chuti a vyváženému obsahu minerálů se Mattoni skvěle hodí do každého míchaného drinku. Proto nás těší, že partnerstvím se soutěží Mattoni Grand Drink můžeme podpořit barmany nejen v České republice, ale po celém světě. Soutěžní koktejly jsou navíc skvělou inspirací pro naše novinky,“ řekla Barbora Gavendová, manažerka značky Mattoni.

 

Mattoni Grand Drink je celosvětově uznávaná barmanská soutěž s více než dvacetiletou tradicí. Letošní 24. ročník je zároveň pojedenácté pořádán jako oficiální Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů pod záštitou Světové barmanské asociace. Svojí dosavadní historií si tato soutěž na mezinárodní scéně vydobyla vysoké renomé. Základem všech soutěžních koktejlů je vždy minerální voda Mattoni. Mattoni Grand Drink je rovněž znám tím, že určuje trendy v oboru. Ty nejlepší kreace se pak snadno dostávají na nápojové lístky barů na celém světě. Mattoni Grand Drink už ve své historii prošel několika evropskými metropolemi a letos se vrací zpět do Karlových Varů, rodiště značky Mattoni. Dosud český zástupce zvítězil dvakrát – naposledy se to povedlo v roce 2013 Achimu Šiplovi s drinkem Walu Forever Young.

 

Výsledková listina nominačního kola Mattoni Grand Drink 2022:

  • První místo Vítězslav Cirok, drink Happiness
  • Druhé místo Tomáš Karlík, drink Bitter BBQ
  • Třetí místo Patrik Weis, drink Pure n’ active

 

Recept na koktejl Happiness vítěze Vítězslava Ciroka:

Ingredience:

  • Mattoni Grand perlivá 10 cl
  • Paragon Timur Berry 2 cl
  • Fresh juice z růžového grepu 2 cl
  • Kdoulový nektar 4 cl

Ozdoba: Čerstvý list eukalyptu 

Postup přípravy: Do míchací sklenice nalijeme všechny ingredience kromě Mattoni a pečlivě promícháme. Do sklenice s ledem nalijeme Mattoni perlivou, přelijeme směs z míchací sklenice a ozdobíme.