Dva roky pandemie zanechaly zřetelnou jizvu v krajině gastronomických soutěží, zvláště co se týká juniorských kategorií. Nepořádalo se prakticky nic, tradice mnohých letitých soutěží se zpřetrhala. Nyní nazrála doba pro její obnovování, nebo uskutečňování nových nápadů.

 

Ve středu 20. dubna se proto v brněnském centru České barmanské asociace Abzac uskuteční první ročník týmové soutěže CBA Team Challenge. Zápolit mezi sebou budou čtyřčlenné studentské týmy gastronomických škol. Každý tým se musí zapojit do čtyř z šesti disciplín – klasické barmanství, flairové barmanství, čajová mixologie, čajová degustace, baristika a čepování piva. Zúčastnit se ale mohou i jednotlivci.

 

Zvítězí kolektiv, který dosáhne nejvyššího součtu bodů za jednotlivé disciplíny. Váhu disciplín v konečném výsledku upravuje koeficient zveřejněný pořadateli v propozicích.

 

Vítězný tým se kromě prestižního poháru a věcných cen bude moct těšit na zážitkovou návštěvu palírny společnosti STOCK Plzeň-Božkov, kolektivy na druhém a třetím místě získají opět kromě věcných cen workshop ambasadora totožné společnosti přímo ve škole.

 

„Středoškolští studenti v období pandemie přirozeně ztratili spoustu návyků, ty soutěžní nevyjímaje. Věřím, že se nám je podaří brzy obnovit a podpořit tak motivaci mladých lidí, aby se profesionálně věnovali gastronomii. Už je nejvyšší čas!“ říká prezident pořádající České barmanské asociace Aleš Svojanovský s tím, že očekává účast až 15 školních týmů z celé republiky. Uzávěrka přihlášek je 5. dubna.

 

CBA Team Challenge je tak ve všech kategoriích první juniorskou soutěží ročníku 2022. Dalšími letošními potvrzenými eventy prozatím jsou Kocour Cup a Džezva Cup.

 

 

Úkoly soutěžících v jednotlivých disciplínách:

 

Fernet STOCK Cocktail Competition

Připravit lehký letní long drink na bázi likéru Fernet STOCK

 

Dilmah Tea Mixology Teatender Competition

Připravit alkoholický long drink na bázi čaje nebo čajového elixíru

 

Oxalis Tea Tasting Competition

Správně určit pět vzorků čaje při jejich slepé degustaci

 

Amundsen Vodka Flair Competition

Připravit dva koktejly barmanskými technikami working flair a exhibition flair

 

Reserva Junior Mistr Kávy

Připravit espresso a cappuccino

 

Starobrno Beer Competition

Absolvovat vědomostní test a načepovat pivo dvěma různými technikami – „na hladinku“ a „na dva razy“