Minulá vláda Andreje Babiše ke konci minulého roku vyhlásila podobu programů Covid – Nepokryté náklady a Covid 2021 včetně jejich parametrů. Současný kabinet ale doposud neuvedl, kdy se tyto podpůrné, pro řadu podnikatelů velmi důležité programy rozběhnou. Místo toho, aby už odevzdávali žádosti o vstup do kompenzačních programů, tak podnikatelé v gastronomii stále žijí v nejistotě.

 

Především na segment barů a klubů přitom protipandemická opatření dolehla velmi tvrdě. Dlouhé týdny platilo omezení otevírací doby do 22 hodin, které podstatné části těchto podniků prakticky znemožňovalo smysluplný provoz. Mnohé z nich proto v tomto období zůstaly zavřené a dostaly se do kritické ekonomické situace.

 

I v současnosti platí pro gastronomii řada sektorových opatření včetně povinnosti kontrolovat proočkovanost či prodělání nemoci všech příchozích hostů nebo omezeného počtu osob sedících u jednoho stolu.

 

„Pro bary a kluby je potřeba kompenzací za předmětné období naprosto neodkladná. Urgentně žádáme ministerstvo průmyslu a obchodu, aby započalo administraci programů,“ vyzývá prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.

 

Podle něj se obor gastronomie jako celek zachoval na konci roku 2021 maximálně zodpovědně, bylo to ale za cenu velkých ztrát, a proto je nyní třeba jej za to podpořit. „Listopad a prosinec jsou tradičně obdobím vánočních večírků a velkých společenských akcí, naopak leden až březen bývají hluchými měsíci, které gastronomové přežívají z předvánočních výdělků. A ty jim teď citelně chybí, protože večírky se v prosinci rušily skutečně masově, propady tržeb byly obrovské,“ dodává Aleš Svojanovský s tím, že provozovatelé barů a klubů požadují od ministerstva rychlé jednání, zřetelnou komunikaci a jasné nastínění perspektivy budoucího vývoje.

 

Na ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu se proto prostřednictvím jejího prezidenta obrátili dopisem zástupci gastronomické sekce Hospodářské komory ČR, kam je včleněna i Česká barmanská asociace.