Nese jméno „Nová éra?“, uskuteční se v pondělí 29. listopadu a je určená pouze těm zájemcům, kteří za sebou mají nejvýše jednu profesionální soutěž. Získávat se budou i body do Czech Bartenders League.

 

Sebrat odvahu a odhodlat se k přihlášení na první soutěž není pro barmanku či barmana nic jednoduchého. Ulehčit by jim to měla právě soutěž Nová éra? „Kvůli pandemii se týmy v českých barech znatelně obměnily. Chceme nové šikovné tváře poznat, nabídnout jim možnost se potkat na jedné akci. Věříme, že každý soutěžemi nepolíbený barman má svého zkušeného mentora, jenž ho dokáže na první soutěž dobře připravit a pomoct mu s vymýšlením drinku, prezentací nebo třeba odstraněním trémy,“ říkají organizátoři soutěže a barmanažeři Baru, který neexistuje Sára Zlámalová a Rudolf Forman.

 

Soutěže se zúčastní 20 barmanů, kteří se do ní již přihlásili. Zájemce na to konto obdrželi od pořadatelů zásilku s vylosovanou soutěžní lahví. Los mohl padnout buď na Fernet STOCK Original, Johnnie Walker Black Label, nebo Roku Gin. Úkolem soutěžícího bude vymyslet koktejl obsahující vylosovaný produkt a naplňující téma soutěže definované jako „Connection“. Fantazii se přitom meze nekladou, povoleny jsou jakékoliv domácí suroviny a techniky přípravy. Deadline pro odeslání receptury je stanoven na 22. listopadu.

 

Soutěžní drink budou barmani v sedmiminutovém časovém limitu za pultem Baru, který neexistuje prezentovat komisi hodnotitelů (Miloš Danihelka – L’Fleur, Tomáš Melzer – Blind Lion, Dominika Černohorská – vinařství Plenér). Do druhého kola, jehož náplní bude blind tasting vybraných produktů z portfolia společnosti STOCK, postoupí osm nejlepších. Ve finále, které se uskuteční formou mystery boxu, se utká trojice nejúspěšnějších účastníků.

 

„Porotci budou jednotlivé soutěžící hodnotit komplexně. Kvalita koktejlu nebude jediným kritériem, přihlížet budou i k prezentaci a komunikaci. Zpestřením jistě bude účast Dominiky Černohorské – soutěžící dostanou feedback od vinařky, která má velké zkušenosti s hodnocením vín, ale nyní půjde o její první barovou zkušenost,“ podotýká Rudolf Forman.

 

Samotný soutěžní den začne v Baru, který neexistuje v 10 hodin dopoledne. Zatímco v přízemí se bude soutěžit na dvou barových stagích, vrchní patro se promění v edukačně-poznávací zónu s masterclass a degustacemi vybraných produktů a prezentacemi partnerů. Moderátorem celého dne bude whisky ambasador Michal Marešovský. Zvaní k návštěvě jsou nejen samotní soutěžící a jejich mentoři, ale také celé barové týmy a vůbec členové gastro komunity. Stačí jen dát předem vědět na e-mail rudolf.forman@turbomost.cz, že dorazí. Po večerním vyhlášení výsledků se dveře baru otevřou veřejnosti a následovat bude afterpárty s DJ a speciálně připraveným koktejlovým menu pouze pro tento večer.

 

Pro finalisty jsou připraveny hodnotné ceny. Vítěz si přijde na 10 tisíc korun, druhé místo je ohodnoceno 5 tisíci korun a třetí v pořadí obdrží láhev Johnnie Walker Green Label. Partnery soutěže jsou společnosti STOCK a Red Bull s řadou bio limonád Organics, stejně jako Česká barmanská asociace. Soutěž je součástí celoročního seriálu Czech Bartenders League o Barmana roku.