Po loňské pauze ovlivněné pandemií se letos opět uskuteční Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink. Světové finále jubilejního 10. ročníku proběhne v rámci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary (dále KVIFF) v sobotu 21. srpna od 14 hodin na Mattoni Life Baru u karlovarského Vřídla. Před zraky přítomných diváků se o titul mistra světa utká dvacítka nejlepších barmanů z celého světa. Českou republiku bude reprezentovat Jan Šebek s koktejlem Rhubizz.

 

Prestižní soutěž v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink prošla za 23 let své existence několika evropskými metropolemi a na počest jubilejního 10. ročníku konaného pod hlavičkou Mistrovství světa se letos přesunula do Karlových Varů, domova minerální vody Mattoni.

 

„Mattoni je nedílnou součástí života v České republice. Kromě skvělé chuti a vyváženého obsahu minerálů přináší do života Čechů také mnoho kulturních, sportovních i gastronomických zážitků, zlepšuje svůj dopad na životní prostředí a podporuje mnoho dalších oblastí. Mattoni je zkrátka téměř u všeho, a tak je více než příhodné, že jsme spojili Mattoni Grand Drink s filmovým festivalem v místě, kde se před téměř 150 lety zrodila naše značka,“ říká manažerka značky Mattoni Miroslava Moravcová.

 

10. ročník Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink proběhne v rámci KVIFF v sobotu 21. srpna od 14 hodin na Mattoni Life Baru u Vřídla na Vřídelní kolonádě. Českou republiku bude letos již podruhé reprezentovat Jan Šebek s koktejlem Rhubizz. Šéfbarman karlovarského Grandhotelu Pupp se zde utká o titul Mistra světa s dvacítkou nejlepších barmanů z celého světa. Pravidla soutěže jsou velice přísná. Soutěžící barmani musejí své drinky vytvořit tak, aby obsahovaly minerální vodu Mattoni a byly trendy, inovativní, kreativní a zároveň nízkokalorické. Na jejich přípravu a prezentaci před porotou mají pouhé 3 minuty.

 

Soutěž přinesla za dobu své existence již mnoho originálních nealkoholických drinků, na nichž je možné sledovat vývoj trendů v míchání koktejlů. „Mattoni mimo jiné podporuje i zdravý životní styl, proto jsme rádi, že trend nealkoholických drinků získává v posledních letech čím dál větší oblibu. Soutěž Mattoni Grand Drink je navíc i velkou inspirací pro naše produkty – ať už se jedná o nové příchutě, či limitované edice hotových nealkoholických koktejlů,“ popisuje Moravcová dlouholetou spolupráci se soutěží.

 

„Poslední více než rok byl pro barmany a celou gastronomii náročný, stali jsme se jedním z ekonomicky nejpostiženějších sektorů pandemické krize. I proto si vážím toho, že se letos může soutěž zase uskutečnit. Mattoni Grand Drink je již v globálním měřítku tradiční a populární soutěží. Mezinárodní barmanskou asociací IBA je dokonce považována za jedno z nejlepších a nejvíce respektovaných barmanských klání na světě. Náš reprezentant Jan Šebek bude čelit silné konkurenci, věřím ale, že se svým originálním a trendy koktejlem Rhubizz nakonec obstojí,“ říká prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.

 

Jan Šebek – koktejl RHUBIZZ

 

Ingredience: 

·       Mattoni Grand perlivá 10 cl

·       Seedlip Grove 42 2,5 cl

·       Paragon cordial Rue Berry 1,5 cl

·       Rebarborová šťáva 2 cl

 

Ozdoba: list perily

 

 

Postup přípravy: Do míchací sklenice s ledem nalijeme rebarborovou šťávu, cordial a Seedlip Grove 42 a pečlivě promícháme barovou lžící. Směs přes sítko nalijeme do sklenice, dolijeme Mattoni perlivou a ozdobíme listem perily.

 

Trendy? Nealkoholické destiláty i yuzu aneb Šest otázek pro ředitele Mattoni Grand Drink Miroslava Černíka

 

Miroslav Černík je českým emeritním barmanem a ředitelem soutěže Mattoni Grand Drink – World Championship in mixing non-alcoholic Cocktails. V oboru hospitality se profesně pohybuje bezmála 60 let a je autorem řady signaturních koktejlů. „Vytvořit nealkoholický koktejl tak, aby byl nízkokalorický a zároveň chuťově vybalancovaný, není nic jednoduchého,“ upozorňuje Miroslav Černík v krátkém rozhovoru.

 

Na co všechno musí účastník soutěže Mattoni Grand Drink při tvorbě koktejlu myslet?

Jeho hlavním úkolem je vytvořit čtyři porce nealkoholického koktejlu o kalorické hodnotě pouhých 65 kcal na 100 ml tekutiny, a to za použití minerální vody Mattoni. Drink musí být snadno připravitelný, replikovatelný a použitelný v běžném provozu. Zvláště se cení inovativní přístup. V souladu se současným trendem zdravého životního stylu a snížené popularity cukru omezujeme i používání sirupů. Hodnotitelé dále posuzují komunikaci a verbální prezentaci soutěžícího v anglickém jazyce. Mohlo by se zdát, že vytvořit nealkoholický koktejl je jednoduché, ale opak je pravdou. Nalézt při dodržení požadovaných parametrů vyváženou a dostatečně vybalancovanou chuť není snadné. Koktejl musí korespondovat i s ozdobou a sklenicí, aby byla výsledná kompozice designově atraktivní a lákala hosta k objednání a ochutnání.

 

Kdo vlastně soutěžní výkony na pódiu hodnotí?

Komise sestavená z presidentů jednotlivých národních asociací. Její složení z geografického hlediska reflektuje zastoupení celého světa.

 

Existují nějaké ingredience nebo kombinace, které se v drincích objevují častěji a jsou tak u barmanů oblíbené?

Trendem poslední doby je používat nealkoholické verze destilátů, které barmanská obec vzala za své jako zajímavé a inovativní produkty. Dlouhodobou oblibu si udržují například bezinkový sirup nebo ovoce yuzu, a to díky aromatičnosti a specifické chuti. Velmi zajímavé chutě se dá docílit užitím různých bylinek a nevšedních druhů zeleniny. 

 

Nealkoholické koktejly jsou světovým trendem několika posledních let, Mattoni Grand Drink ale za sebou má téměř čtvrt století dlouhou historii. Čím to, že se organizátorům podařilo v tomto ohledu předběhnout dobu?

Asi je to tím, že pořádající společnost Mattoni 1873 byla vždy pokroková a moderní, což se dlouhodobě odráží v jejích marketingových aktivitách, v nichž komunikace zdravého životního stylu hraje prim. Postupným budováním své image dosáhla Mattoni Grand Drink celosvětové popularity a statusu světového šampionátu. Důsledný tlak na úroveň eventu a skvělá organizace samotné soutěže udržuje její skvělou reputaci. Orientace na IBA přinesla organizátorům možnost zvát na svou akci nejlepší barmany ze všech členských zemí. 

 

Jak se barman do finále Mattoni Grand Drink vlastně dostane?

Účast v této soutěži je podmíněna členstvím v IBA a nominovat se na ni není vůbec jednoduché. V každé zemi musí proběhnout kvalifikační kolo a pouze jeho vítěz má právo reprezentovat svou asociaci ve finále. Zájem o účast je veliký a značně přesahuje možnosti pořadatele.

 

V Karlových Varech bude soutěžit 20 barmanů z celého světa. Existují nějaké rozdíly mezi zeměmi či světovými regiony, ať už v celkové úrovni, ve stylu práce či použitých ingrediencích?

Ano, částečně existují. Pozoruji je na spektru soutěžících pocházejících z různých koutů světa, kteří do soutěže přinášejí lokální produkty, jimiž jsou ovlivněni. Ve složení receptur se odráží některé regionální zajímavosti ve skladbě a použitých ingrediencích. Rozdíly vnímám i ve stylech barmanské práce. Jinou techniku má barman z Japonska a jinou barman z Evropy nebo jihoamerické země. 

 

 

HISTORIE SOUTĚŽE MATTONI GRAND DRINK

 

První, respektive nultý ročník soutěže se uskutečnil v roce 1997. Tehdy šlo o vloženou soutěž na kongresu IBA s World Cocktail Championships pořádaném v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech. Soutěž postupně získala takový věhlas, že se posledních devět ročníků pyšnilo oficiálním statusem „World Championship in mixing non-alcoholic Cocktails“.

 

Světové finále Mattoni Grand Drink se stěhovalo nejen mezi Prahou a Karlovými Vary, ale překročilo i hranice České republiky. V roce 2003 se uskutečnilo v Budapešti, v roce 2004 v Krakově, v roce 2005 v Berlíně a v roce 2007 v Rize. V Praze jsou tradičními místy konání světově proslulé Václavské a Staroměstské náměstí, kde se finalisté soutěže na pódiu prolínají s populárními hudebníky v rámci jednoho velkého Mattoni Koktejl Festivalu.

 

Letošní návrat soutěže do Karlových Varů připadá na desáté výročí světového šampionátu. Mattoni Grand Drink tentokrát bude součástí světoznámého KVIFF (Karlovy Vary International Film Festival).

 

Společnost Mattoni 1873 je dlouholetým přidruženým členem IBA a s její minerální vodou pracují barmani a soutěžící na World Cocktail Championships po celém světě.

 

Stáhněte si v příloze podrobný program soutěže včetně doprovodného programu.