Na cestách za čajem se podívala do různých koutů světa. Zaujalo ji Česko a náklonnost zdejších mladých lidí k čaji. A už se těší, až po odeznění pandemie vycestuje a všechny své přátele z čajové komunity srdečně obejme.

 

Sharyn Johnston je předsedkyní australské čajové akademie (Australian Tea Masters) a hlavní komisařkou celosvětové soutěže teatenderů Tea Masters Cup. S českou cestou čaje je dobře obeznámená – jako porotkyně Tea Masters Cupu byla svědkem několika vítězství našich soutěžících. Navíc Australian Tea Masters s Czech Teatenders organizovanými pod Českou barmanskou asociací uzavřely dohodu o spolupráci.

 

Sharyn, přibližte nám vzdělávání pod hlavičkou organizace Australian Tea Masters.

Nabízíme různé kurzy, například čajový sommelier, moderní mistrovství čaje a kurz certifikovaného odborníka míchání čajových směsí. Tea 101 je on-line kurz přizpůsobený individuálně vašemu tempu. Zrovna nedávno jsme ve spolupráci s Ceylon Tea Academy dokončili nový on-line kurz zakončený diplomovanou zkouškou z cuppingu černého čaje. Pracujeme s hotely a restauracemi, pro něž vyvíjíme vlastní čajová menu a nabízíme jim kurzy čajového foodpairingu. Také pořádáme degustační cuppingy, na nichž srovnáváme čajovou a kávovou surovinu ze stejné země. Podstatnou stránkou naší filozofie je budování mostů mezi čajem a kávou.

 

Jaké další aktivity s Australian Tea Masters vyvíjíte? Zaujala mě třeba čajová aplikace do mobilu.

Kromě ní jsme třeba vydali už dvě knihy – Příručku čajového sommeliera a naši novou Příručku míchání čajových směsí. Vytvořili jsme také aroma box s 38 vůněmi, který je při vzdělávání a zostřování smyslů velkým pomocníkem. Tato aromata fungují dohromady s naším „kolečkem čajových chutí“, které je nyní dostupné v sedmi jazykových verzích. Disponujeme také potravinářským provozem, v němž blendujeme (mícháme) čaje pro privátní klientelu. Dovážíme k nám pro tento účel kolem dvou stovek výběrových čajů z celého světa. Daří se nám, spoustu našich blendů už nyní prodáváme do zámoří.

 

Čím je sommelierství čaje specifické od sommelierství vinného či kávového? Pokud vím, každá komunita od nějakého nápoje tvrdí, že právě ten jejich nápoj je aromaticky a chuťově nejrozmanitější. Dokážete to samé říci o čaji a proč?

Čaj, víno, káva i destiláty jsou svébytnými produkty oplývajícími mnohými specifiky, přesto skrze ně můžeme najít průsečíky a synergie. Neměli bychom se přece uzavírat do škatulek a tvrdit například, že pro nás nic jiného než čaj neexistuje, když na nás tam venku čeká kouzelný svět nepřeberného množství dalších chutí. V tomto duchu stále vzpomínám na mou návštěvu České republiky, na níž jsem měla možnost užívat si skvělé čajové koktejly o mnoha různých ingrediencích, které vznikaly pod rukami členů týmu Czech Teatenders. To bylo úžasné.

 

Jakým způsobem se v Austrálii prosazuje čaj ve vyšší gastronomii?

Jako země již patříme mezi přední konzumenty výběrové kávy, ale u čaje nás čeká ještě dlouhá cesta. Pije se zde převážně černý čaj, což souvisí s naší britskou tradicí. Stále se potřebujeme vzdělávat. Lidé ale pomalu začínají v kavárnách či restauracích očekávat něco více než sáček obyčejného čaje za deset centů. Podle mě musí lidé pochopit, že své místo na trhu si zaslouží i sáček napěchovaný velmi kvalitním čajem. Neměli bychom se bát výběrového čaje ve vysoce kvalitním rozložitelném sáčku. Jde o pohodlný způsob, jak konzumaci skvělého čaje masově rozšířit.

 

Jak byste z čajového hlediska porovnala Austrálii a Českou republiku? Existují oblasti, jimiž můžeme jeden druhého i přes geografickou vzdálenost inspirovat?

V Česku mě ohromil velký počet mladých lidí tíhnoucích k čaji, které jsem potkala na festivalu Čajomír. Kromě kouzelné atmosféry mě oslovila také zdejší popularita čajové keramiky. U nás mladí lidé momentálně milují kávu, vášeň pro čaj je tedy mezi mladými generacemi v našich zemích neporovnatelná. Australané se sice pomalu začínají o výběrový čaj zajímat, ale bude to ještě fuška. Myslím, že inspirativní věci jako čajové koktejly by mohly tento proces akcelerovat.

 

Jste hlavní komisařkou celosvětové soutěže teatenderů Tea Masters Cup. V čem je podle Vás tato soutěž přínosná pro čajovou komunitu? Jakým způsobem se může dál vyvíjet?

Je pro mě velkou ctí, že mohu v této pozici působit. Tea Masters Cup má z mého pohledu pro globální šíření náklonnosti k čaji zásadní význam. Je inspirativní vidět, kolika způsoby lze s čajem pracovat a co vše z něj jde vytvářet. Loni se bohužel vzhledem k pandemii soutěžit nemohlo, přesto jsme v organizačním štábu odvedli spoustu práce. Budeme pokračovat hned, jakmile nám to situace dovolí. A co se týče soutěžení samotného, připravujeme nové zajímavé formáty.

 

S čajem a za čajem cestujete po celém světě. O jaký nezapomenutelný zážitek se podělíte?

Je jich spousta! Za možnost procestovat v posledních letech tolik zemí jsem nesmírně vděčná. Krásným zážitkem bylo kempování ve vietnamských horách mezi starodávnými čajovníky. Samozřejmě nemohu opomenout mé cesty do Jižní Koreje a spolupráci s malými čajovými farmáři na vzniku značky organického čaje Korean Breakfast Tea. Nezapomenutelná je pro mě účast na soutěžích Tea Masters Cup v Rusku, Turecku, Číně, Indonésii, Singapuru, Vietnamu, USA, Srí Lance a Koreji, stejně jako návštěva Čajomír festu. Cuppingová degustace čaje v základním táboře na Mount Everestu či návštěva ikonického regionu Darjeeling… Těžko říct, který z těchto zážitků byl nejvýjimečnější. Všechny tyhle výlety a lidé, které jsem na nich potkala, se navždy zapsali do mého srdce.

 

Na cestu čaje jste nastoupila po odchodu z vysoké korporátní pozice. Pro čtenáře magazínů o zajímavých lidech je tohle povědomé kariérní schéma: po letech strávených v korporátu člověk odejde k něčemu řemeslnému, autentickému. Proč tomu tak je?

Práce v korporátu je mnohdy náročná, a takovou jsem měla i já. Nelituji těch let – žila a pracovala jsem v mnoha zemích, což bylo obohacující. Ale stres dopadající na vaše tělo i mysl, nadbytek odpracovaných hodin, přehršel cestování a zodpovědnosti, to vše si může vybrat svou daň, pokud nejste příliš opatrní. Taktéž si uvědomíte, že navzdory vynaloženému úsilí a zápalu pro věc jste pro korporát pořád jenom číslo. Nahraditelné číslo. Na zahraničních služebních cestách jsem se setkávala s čajem a začala si uvědomovat, jak mlhavé všeobecné povědomí o téhle plodině a surovině panuje. To mně přišlo zajímavé. Zároveň jsem toužila po klidnějším profesním životě, kdy bych zároveň mohla něco sama měnit. Legrační je, že nyní cestuji víc než tehdy. Rozdíl je ale v tom, že konečně můžu měnit svět – ten čajový, v barvách Australian Tea Masters. Chci po sobě zanechat nějaké dílo a učinit svět lepším. Doufám, že mi budoucnost ještě hodně z toho umožní.

 

Nemůžu se nezeptat na to, jak snášíte dobu covidovou. Podařilo se Vám například dostatečně nahradit výpadek prezenčních eventů aktivitami v on-line prostředí?

Jsme moc rádi, že jsme covid přežili relativně dobře, zaměřili se na on-line vzdělávání, a vůbec jsme na náš byznys začali nahlížet z jiné perspektivy. Víc si vážíme toho, co máme. Zpětně doceňujeme to, čeho jsme dosáhli v minulosti, a určitě to tak budeme cítit i v budoucnu. Samozřejmě se nemohu dočkat, až zase budu cestovat. Až zase obejmu své přátele po celém světě a dáme si spolu skvělý čaj.