Uvolnění některých covidových restrikcí v podobě postupného otevírání škol a některých obchodů nebo vybraných služeb je dobrým signálem pro postupný návrat k normálnímu životu v ČR. Vláda by ale měla do svého rozhodování více zapojit názor podnikatelů z nejpostiženějších segmentů ekonomiky (služby, gastroprovozy apod.). Hospodářská komora chce proto intenzivně jednat s ministerstvem zdravotnictví a novým šéfem resortu Petrem Arenbergerem. Komora chce zároveň poděkovat bývalému ministrovi zdravotnictví Janu Blatnému za konstruktivní diskuzi, které si podnikatelé velmi cenili.

 

Vzhledem k masivnímu testování ve firmách i vakcinaci není podle Komory důvod k tomu, aby i další služby a provozy, byť v omezeném režimu, v dohledné době nefungovaly. „Všichni občané se dnes už povinně na covid-19 testují v zaměstnání. Roste i počet očkovaných. Nevidím proto důvod, aby nemohli za jasně daných podmínek s čerstvým negativním testem využívat například služeb nebo navštívit zahrádku restaurace,“ říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý s tím, že vláda zejména v posledních týdnech své kroky v této oblasti detailně neprojednávala.

 

Podle Hospodářské komory se podnikatelé musí na případné znovuotevření s dostatečným předstihem připravit. „Obnovit provoz není otázkou hodin. Chtěl bych proto vyzvat vládu, aby co nejdříve zveřejnila jasnější výhled postupného otevírání ekonomiky. Za pár dní skončí nouzový stav a podnikatelé vůbec netuší, jaké změny s sebou přinese aplikace pandemického zákona či zákona o ochraně veřejného zdraví. Podnikatelé to potřebují nejen z praktických a provozních důvodů. Je to pro ně i naděje, že se situace v tuzemsku vrací do normálu. Mnoho z nich už navíc dlouho čekat nezvládne,“ dodává Dlouhý.

 

Podnikatelské svazy a asociace sdružené v Hospodářské komoře disponují detailními manuály pro bezpečný provoz jednotlivých odvětví, které jsou schopny hygienické standardy zajistit i nad rámec doporučení státu. „Očekáváme od nového ministra jasnou informaci o tom, podle jakých parametrů a jakým způsobem se bude v dalších týdnech rozvolňovat. Zveřejněnou aktualizaci protiepidemického systému PES vnímáme jako nedopracovanou, chybí v ní reflexe robustního testování ve firmách, ale např. i vazba na digitální nástroje (aplikaci), které by měly bezpečnému otevření provozoven pomoci. Firmy v současné krizi dennodenně řeší své další přežití, a proto samy iniciativně přicházejí s velmi komplexními návrhy bezpečného podnikání s covidem-19. Budu proto velmi rád, když ministerstvo zdravotnictví pod novým ministrem, kterému přeji mnoho úspěchů, naváže na intenzivní komunikaci s podnikateli, na jejichž úspěšném pocovidovém restartu závisí budoucí vývoj celé české ekonomiky,“ uzavírá Dlouhý.