V návaznosti na uplynutí roku od prvního vyhlášení nouzového stavu prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý shrnul dopady epidemie na podnikatele, poděkoval jim i jejich zaměstnancům a vyzval podnikatele, aby i přes nepříznivou situaci podnikání nevzdávali. Zároveň předložil sedm doporučení, jejichž realizace by podnikatelům a tuzemskému hospodářství pomohla vymanit se z uzávěr.

 

„Na rozdíl od různých hlučných radikálů tiše nesete jednu z největších zátěží dnešní doby – i když nejste v první linii boje s pandemií, vy a vaše rodiny, stejně jako rodiny vašich zaměstnanců, přicházíte v lepším případě o peněžní prostředky, v horším případě o majetek či dokonce vlastní zdraví. A budete to vy, soukromý sektor, který bude muset zaplatit všechny nové i staré dluhy v příštích letech. To ať si uvědomí i naši kritici: čím dříve se ekonomika nastartuje a začnou se znovu vytvářet hodnoty, tím dříve se budou platit daně, tím dříve se začne zacelovat díra státního rozpočtu,“ uvedl Vladimír Dlouhý.

 

V této souvislosti připomněl, že vloni na 100 tisíc živnostníků muselo přerušit svou živnost a ani letošní rok nevypadá příznivěji, od ledna přerušilo živnost dalších více než 30 tisíc lidí. Tisíce podnikatelů musely ohlásit bankrot, na úřadech práce za rok přibylo 80 tisíc zaměstnanců.

 

Za alarmující označil současnou situaci nejmenších podnikatelů, klubů, barů, hospod, vnitřních sportovišť, prádelen, čistíren a malých obchodů, ale také třeba výrobců oděvů a obuvi a dalších podnikatelů nejvíce zasažených zákazy. Navzdory tomu, že přežili rok uzávěr, ocitli se teď ve velkých potížích. Podmínky vládní pomoci, i když se postupně zlepšují, jsou podle něj nastavené tak, že řada z nich stejně bude muset s podnikáním skončit.

 

Podnikatelům proto poděkoval, že uplynulý rok s covidem vydrželi. Vyjádřil přitom naději, že až pandemie skončí díky nahromaděné poptávce a vyšším úsporám lidí může dojít k rychlému oživení tuzemského hospodářství. „Po krizi, jakkoliv hluboké, vždy přichází oživení, a to následné může být velmi silné, i díky moderním technologiím, které nás pandemie donutila rychleji zvládnout nebo jejichž efekt se v budoucnu teprve dostaví,“ uvedl.

 

Šéf Komory nastínil sedm doporučení, které v následujících týdnech bude třeba zohlednit, aby se podnikatelé mohli vrátit ke svému podnikání.

 

Vláda by podle něj měla tvrději prosazovat ta opatření, která sama nařídila. Měla by ale také odmítnout uzavírání provozů s více než 50 zaměstnanci, neboť ekonomické dopady razantní uzávěry všech výrob by zpětně dopadly i na schopnost státu s pandemií bojovat.

 

Připomněl také, že podnikatelé se k testování ve firmách postavili čelem, testování označil za cestu k nejen udržení chodu průmyslových a dalších výrob, ale i za cestu k rychlejšímu otevírání obchodů, služeb a cestovního ruchu. Jestliže vláda rozhodne o testování zaměstnanců dvakrát týdně, měla by podle Dlouhého podnikatelům zajistit pro takový krok i vhodné podmínky – dostatek testů i jejich proplacení.

 

Dlouhý vládě vzkázal, že Hospodářská komora je připravena podílet se i na očkování zaměstnanců. „Jsme připraveni nabídnout síť našich členských i nečlenských firem, ale například i vývoj digitálních aplikací, umožňující snazší administraci celého procesu. Co nejrychlejší proočkování obyvatel vnímáme jako nejdůležitější úkol dneška,“ poznamenal.

 

Vládu vyzval ke srozumitelnější komunikaci vůči podnikatelské veřejnosti. „Vyzýváme vládu, prosíme vládu – vyjadřujte se jasně, podávejte informace po společné zralé úvaze a říkejte i v předvolebním období pravdu, byť je někdy nepříjemná. Jasná zpráva veřejnosti i podnikatelům zvýší důvěru a omezí nejistotu,“ sdělil.

 

Kompenzace poskytované podnikatelům by vláda měla udržet po takovou dobu, jak to bude situace vyžadovat. Reagoval na kritiky vládní pomoci a na slova ministrů, že peníze brzy dojdou kvůli pomoci podnikatelům. „Jsem velmi znepokojen, když slyším, že kvůli pomoci podnikatelům státu už brzy dojdou peníze. Ze schváleného schodku rozpočtu pro letošní rok v sumě 500 mld. Kč má směřovat na přímou podporu podnikatelům 34 mld. Kč, tedy 7 %. Z toho jednoznačně plyne, že podnikatelé stát nezadlužují,“ uvedl s tím, že podnikatelé jako kdokoli jiný mají své rodiny, které živí z výsledků podnikání a v drtivé většině také cítí odpovědnost za rodiny zaměstnanců. A kompenzační programy nikdy neřešily přežití podnikatelů a jejich rodin, nýbrž pokrývaly některé náklady, a to jen částečně.

 

Za důležité přitom označil vzdělání dětí, které jsou budoucností země i samotných podniků. „Potřebujeme vzdělané děti. Potřebujeme i kvalitní, praktické učňovské vzdělávání. Potřebujeme špičkové školství, proto je i pro podnikatele důležité, aby se děti mohly opět učit ve školách. Dokonce to považujeme za tak důležité, že až se bude země otevírat, ať má otevření škol přednost i před podnikateli,“ uzavřel.