Podnikatelé si nyní budou moci vybrat ze dvou variant. Kompenzace jim bude vypočtena buď v přepočtu na zaměstnance, nebo na základě ztrát. V prvním případě bude podnikatel moct žádat o kompenzaci 500 korun za zaměstnance a den. V druhém případě mu bude uhrazeno 60 % ztrát. V obou případech nárok na kompenzaci budou mít podniky, kterým poklesl obrat alespoň o 50 %.

 

A právě to, že sítem vládní pomoci tentokrát propadnou podniky, jejichž ztráty jsou méně než poloviční, se stalo ihned terčem kritiky ze strany profesních asociací i Hospodářské komory ČR, která tyto asociace při jednáních s vládou zastupuje.

 

„Na novou podobu kompenzací jednoznačně doplatí ty podniky, které to ani v pandemii nezabalily a vydávají jídlo či pití ve výdejních okýnkách či využívají rozvozových služeb. Pokud utrží alespoň polovinu toho, co běžně, nemají na kompenzaci nárok,“ upozorňuje na nepříjemný fakt prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.

 

Hospodářská komora má k parametrům programu výhrady, nicméně oceňuje, že na rozdíl od jiných programů, které vláda přijímala bez diskuse s podnikateli, tato podpora s podnikateli projednávána byla. „Vedli jsme řadu týdnů tvrdých vyjednávání se členy vlády a ve snaze nalézt kompromis jsme provedli významné ústupky v parametru ztrát za podmínky, že na kompenzaci dosáhne více vládními restrikcemi postižených podnikatelů. Kompromisem pro nás bylo, že nárok na kompenzaci vznikne těm podnikatelům, kterým se propadl obrat alespoň o 40 %. Vláda ale na poslední chvíli rozhodla tak, aby na kompenzaci dosáhlo méně podniků. Na jedné straně proto oceňujeme, že se vláda rozhodla vyhovět podnikatelům v požadavku, aby vznikl jeden univerzální program. Na druhou stranu ale kvůli přísnější podmínce pro vznik nároku na kompenzaci, tedy polovičního propadu obratu, máme vážnou obavu, že program nebude dostatečně účinný k tomu, aby pomohl všem podnikům, kteří pomoc potřebují,“ okomentoval včerejší rozhodnutí vlády prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, podle něhož program přesto umožní podnikatelům alespoň orientovat se v tom, jaké náhrady mohou letos očekávat.

 

Výsledek dnešního jednání vlády nicméně nepovažuje za ukončenou diskusi. Věří, že i podle vývoje pandemie bude kabinet flexibilně program upravovat.