Podnikatelé nerozumí tomu, proč poslanci hodlají podnikatele zatížit v době, kdy se všichni z nich budou muset vyrovnat s dopady pandemie a kdy takové opatření dopadne hlavně na ty nejmenší podniky, které jsou ekonomicky nejzranitelnější. Mezi tuto skupinu se řadí i gastronomické provozy – bary, pivnice, restaurace či kavárny.

 

„Situace naznačuje, že pro poslance je teď důležitější zaměstnavatele zatížit dalšími náklady na roky dopředu a riskovat propouštění zaměstnanců místo toho, aby přišli s úpravami, které by naopak pomohly nastartovat tuzemskou ekonomiku,“ poznamenal prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

 

Podnikatelé označují argumentaci poslanců, že je třeba narovnat délku dovolené, protože ve státním sektoru je o týden delší, za naprosto lichou. Zaměstnancům veřejného sektoru se na jejich platy, odměny a benefit pěti až osmi týdnů dovolené musí ze svých peněz skládat podnikatelé a zaměstnanci soukromého sektoru. Přitom jde o benefit, na jehož poskytnutí uvnitř samotné firmy dostatečné zdroje často nemají.

 

Hospodářská komora už několikrát upozorňovala na dopady, které úprava zákoníku práce způsobí. Zatíží hlavně ty nejmenší podniky, které na rozdíl od velkých podniků nemohou dovolit poskytovat zaměstnancům více než čtyři týdny dovolené. Přitom právě malé podniky do 50 zaměstnanců, které tvoří 99,8 % všech podniků v zemi, jsou dnes na pokraji existenčních potíží kvůli rok trvajícím uzávěrám. „Úprava ale nakonec dolehne na všech 280 tisíc zaměstnavatelů, protože v důsledku dominového efektu vznikne tlak na šestý a v některých případech i sedmý týden placeného volna,“ dodal Dlouhý.

 

Celý text naleznete zde.