Dny jsou stále ještě krátké, za okny se v padání z oblohy střídá sníh s deštěm a o párty s přáteli někde venku nemůže být kvůli přetrvávající epidemii vůbec řeč. Zkrátka ideální čas na to zahřát se doma příjemným teplým koktejlem. A když už musíte dodržovat lockdown, běžte na přípravu stylově a inspirujte se českými luhy a háji. Třeba vám k tomu pomohou tři receptury od barmana Achima Šipla, mistra světa v míchání nealkoholických drinků z roku 2013, ambasadora likérky R. Jelínek, dlouholetého člena České barmanské asociace a autora knihy právě o horkých míchaných nápojích.

 

V současném baru (pokud může mít otevřeno, samozřejmě) se pijí míchané drinky podávané výhradně na ledu či ledové tříšti, což ale v historickém kontextu stále je poměrně novota.

 

První míchané alkoholické nápoje byly totiž mnohem pravděpodobněji horké než studené. Led či chlazení se v potravinářství začaly používat daleko později než oheň a ohřívání. „Je také všeobecně známo, že různé byliny, koření a další pochutiny se nepoměrně lépe vyluhují ve vodě teplé než ve studené,“ vysvětluje Achim Šipl.

 

Jedním z nejstarších horkých alkoholických nápojů je svařené víno. Znali jej už ve starověkém Římě, což dokládá kuchařka pojmenovaná po labužníkovi Marcu Gaviu Apiciovi, jenž žil na přelomu našeho letopočtu. Římané víno svařovali se skořicí, hřebíčkem, bobkovým listem, tymiánem a koriandrem.

 

Horké nápoje ale vítězí, i když se posuneme do bližší minulosti. Legendární americký barman Jerry Thomas v knize The Bonvivant’s Companion z roku 1862, jedné z prvních koktejlových „kuchařek“, uvádí na mnoho desítek receptur, z nichž většina je horkých, oproti devatenácti recepturám studených nápojů. Ještě v relativně nedávné historii tak horké míchané nápoje převažovaly nad těmi studenými.

 

Jedněmi z prvních míchaných drinků obsahujících tvrdý alkohol byly takzvané flipy. První písemná zmínka o nich pochází z roku 1695 a označuje nápoj sestávající z piva, rumu a cukru ohřívaný rozpáleným železným pohrabáčem. Tento typ nápoje však časem z kategorie horkých drinků vypadl. Lidé do něj totiž začali přidávat syrové vejce, naopak vynechali pivo a přestali ho ohřívat.

 

Dnes se ohřívané drinky pijí především v zimním období, populární jsou svařáky či grogy na venkovních trzích, irská káva v kavárně nebo Bombardino na sjezdovce. V následujících recepturách se alespoň pomyslně vydáme na hřebenovou túru po českých a moravských pohořích.

 

 

Valach s povidlama

4 cl slivovice

1 porce černého čaje

1lžička povidel

osminka citronu

sušené švestky

 

Postup: Jak je na horách zvykem, uvaříme si nejdříve černý čaj, který osladíme povidly a okořeníme panáčkem slivovice. Podle chuti vymačkáme citron.  

 

 

Horký Praděd

4 cl likéru Praděd

16 cl horké vody

plátek citronu

smrková větvička

 

Postup: Praděd odměříme do sklenice a jednoduše zalijeme horkou vodou. Přidáme citron podle chuti a ozdobíme smrkovou větvičkou.

 

 

Cider ze Šumavy

2 cl hruškovice Williams R. Jelínek

20 cl jablečného nebo hruškového cideru

1 porce černého čaje

plátek citronu

křížaly 

 

Postup: Připravíme černý čaj ze cideru, který dochutíme citronem, případně cukrem. Do sklenice odměříme hruškovici a dolijeme čajem. Ozdobíme křížalami.

 

Snímky: CBA/Kateřina Ryšavá

 

Celé vydání Cafe & Patisserie si v pdf můžete stáhnout kliknutím na ikonku níže.