Ministr zdravotnictví prof. Prymula na dnešním brífingu o nových epidemiologických opatřeních ke zkrácení otevírací doby barů a restaurací na 22. hodinu prohlásil, že dopady opatření na tyto provozovny budou malé. Jako prezident České barmanské asociace cítím potřebu se vůči tomuto výroku ohradit.

 

Je nepochybné, že na kategorii koktejlových barů bude dopad tohoto opatření obrovský. Podniky, které jsou stále postiženy jarní fází krize, nyní musí čelit další závažné restrikci. Nemáme nyní k dispozici přesná aktuální data, ale první průzkumy, které jsme učinili v koktejlových barech, hovoří při nuceném uzavření ve 22 hodin o propadu tržeb pohybujícím se mezi 70 a 80 procenty. „Prime time“ koktejlových barů totiž skutečně začíná v průměru až zhruba kolem deváté či desáté večerní a pokračuje do půlnoci až druhé hodiny ranní (dle dne v týdnu).

 

Pokud stát takto ekonomicky postiženým podnikům neposkytne včasnou pomoc, bude to pro ně mít fatální následky. Z dosavadních prohlášení členů vlády navíc nevyplývá, že by vůbec k nějakým kompenzacím „podzimní vlny“ mělo dojít, což považuji za velmi znepokojující.

 

Věřte, že hospitality byznys v tomto mimořádně složitém období další podporu jednoznačně potřebuje!

 

Aleš Svojanovský

prezident České barmanské asociace