Pivní ztráty
Podle nejnovější analýzy přišel český pivovarnický průmysl v souvislosti s koronavirem o 4,7 miliardy korun. Pivovary ale například dostaly i pokuty za nenahlášené vylévání prošlého piva do kanalizace.

Lihovarnické ztráty
Propad tržeb v letošním prvním pololetí zaznamenali také tuzemští výrobci lihovin – v globálu jde o 40% pokles. Nejvýznamnějším činitelem byly kromě uzavřených gastronomických podniků také uzavřené hranice – zahraniční pracovníci a turisté se totiž na spotřebě lihovin v Česku podílejí pořádným dílem.

Klasik z východního pobřeží
Gin, domácí malinový sirup, suchý vermut, citronová šťáva a bílek – takové je složení drinku Clover Club, který vznikl ve Filadelfii konce 19. století. Za několik desítek let jej však časopis Esquire označil za jeden z nejhorších koktejlů všech dob, renesance se dočkal až v novém tisíciletí.

Královská pálenka
Buckinghamský palác vydal vlastní gin, jeho základem jsou ručně sbírané byliny ze zahrad sídla britské panovnice. Patří mezi ně například hloh, aloisie citronová nebo moruše. Láhev stojí 40 liber, avšak zajet si pro ni musíte do Londýna – výrobce ji přes kanál neposílá.

Zelená Kofola
Kofola chce do roku 2030 dosáhnout uhlíkové neutrality. Firma například preferuje dodávky v keg sudech, provozuje náklaďáky na plyn nebo odlehčuje plastové obaly, ty navíc mají být do pár let plně kompostovatelné.