Následky celní války
Zavedení neúměrně vysokého cla v kombinaci s koronavirem drtí export skotské whisky do USA. Letos v květnu byl vývoz ušlechtilé pálenky za oceán meziročně o 65 procent nižší. Skotské palírny vyčíslují škody na 200 milionů liber a vyzývají k odstranění poplatků.

Šampaňské a tonik
Dva knižní tipy od koktejlového historika Tomáše Mozra na utužení letní nálady. Zatímco Bursting Bubbles od Roberta Walterse jsou vyprávěním šampaňských příběhů, kniha Tonic water: AKA G&T WTF od známého Campera Englishe je shrnutím toho, co víme o historii toniku, respektive o jeho kombinaci s jalovcovou pálenkou.

Růžová Provence
Kam za nejlepším růžovým vínem na světě? Do francouzské Provence, kde se na něj specializují a tradice vinařství tady sahá až do antiky. Navštívíte vinařství rodiny Wulf vybudované v souladu s ekologickým přístupem kompletně ze dřeva, nebo raději skočíte na degustaci do Château les Mesclances, kde se o víno starají už několikátou generací převážně ženy?

Na zámeckém statku
Seriál o pozoruhodných českých minipivovarech nás tentokrát zavádí do Telče. Místní Panský dvůr založil sládek s bohatými zkušenostmi, pivo například vařil i na odlehlém ruském Sachalinu. Jednotlivá piva v Telči pojmenovávají po někdejších pracovních pozicích na panském statku – Nádeník, Hofmistr či Holomek.


---stručně---

Sládek obnoveného Černokosteleckého zájezdního pivováru plánuje zprovoznit největší varnu piva s přímým otopem (na dřevo) na světě.