Léto ještě nekončí
Letošní léto se nese ve znamení spritzů, budoucnost patří bylinkovým a čajovým nealko koktejlům a pokud se chcete jako hostitel na domácí párty věnovat hostům, ušetřete si čas přípravou punchů. Aneb sada barmanských tipů od Tomáše Kubíčka.

Ovocíčko
Na letní chutě se přeladili také ve vršovickém Café Baru Pilotů, kde obnovili provoz a představili post-covidové menu s koktejly pojmenovanými jednoduše po obsaženém ovoci. Dáte si Broskev, Zelené jablko, nebo Kokos?

Káva a zdraví
Kávou se lidé údajně nakopávají už celé tisíciletí, možná proto už vznikly stovky studií zkoumajících její zdravotní účinky. Momentálně lidstvo dospělo k tomu, že espresso snižuje počet úmrtí na nemoci srdce a cév, kdežto pijáci instantní kávy obecně vykazují vyšší mortalitu. Naopak konzumenti filtrované kávy jsou zdravější než kávoví abstinenti.

Česko plné baristů a pražičů
Moderní kavárenské koncepty vznikají napříč celým Českem. U koho se zastavíte na toulkách naší zemí příště? Možná to bude znojemská Káva na Knopp od někdejšího flairového barmana, který vám dnes nabídne dort z dvanácti espress. nebo zavítáte do Litomyšle, kde v místní Kafemysli připravuje kávu bývalý karatista a Barista roku 2017? Nebo snad vaše volba padne na Karlovy Vary a tamní City Roasters v pasáži Praha?

Na typu hořkosti nesejde
Hořká chuť není lidem přirozeně příjemná, protože evolučně značila přítomnost jedu v potravině. Proč nám tedy tolik chutnají hořká piva nebo třeba tonik? Vědci se tomu rozhodli pověnovat a zjistili, že láska k hořkosti je více méně naučená.


---stručně---

Velkopopovický Kozel oceňuje dobrovolné hasiče, 1.574 jednotek dostane soudek speciální hasičské polotmavé jedenáctky.

domažlickém městském pivovaru se po čtvrtstoletí obnovil provoz, přestavba historické budovy přišla na 133 milionů.