Kam kráčí číšnický stav
Z kuchařů už se celebrity staly, ale co číšníci? Tohle řemeslo zrovna netáhne a v naprosté většině servis v gastronomii zastávají brigádníci, kteří teprve sbírají zkušenosti. Třeba zakladatel Ambiente Tomáš Karpíšek si myslí, že klasická pozice číšníka časem úplně zanikne.

Gurmánská terasa
Nová gastronomická zóna vyrostla na střeše třetího patra pražského centra Galerie Harfa. Venkovní bistro stage nazvaná Terasy Harfa nabízí sedm dočasných projektů zahrnujících kuchyně celého světa i koktejlový bar od Le Valmont.

První dáma ginu
Ginová vlna v Česku zatím nepolevuje, trh už ale může být celkem nasycený a prostoru pro další novinky ubývá. Myslí si to Kateřina Kluchová, ambasadorka ginu Beefeater. Podívejte se na obsáhlý rozhovor.

Ženy inovují saké
Zapojení žen do výroby tradičního saké bylo v konzervativním Japonsku ještě před pár desetiletími nemyslitelné. Dnes funkci palírnic zastává asi dvacítka žen, a počítá se s tím, že jich bude do budoucna kvůli inovacím oboru přibývat.

Moderní propagace čaje
V síti čajových prodejen Oxalis nově svítí elektronické reklamní poutače. Displej totiž podle průzkumů dokáže lidskou pozornost upoutat až čtyřikrát více než konvenční formát a může prodloužit čas, který zákazníci v obchodě stráví, až o 30 procent.

Chmurno na chmelnici
Do velice špatné situace se dostali pěstitelé chmele ve Velké Británii. Pouze 40 procent očekávané produkce je pro rok 2021 pod kupní smlouvou ze strany ostrovních pivovarů. Ty totiž po koronavirové krizi tolik suroviny nepotřebují, což může vést k masivnímu rušení britských chmelnic a úpadku tradičního oboru.


---stručně---

Mikulovské pivobraní se nakonec uskuteční v původním termínu 7. a 8. srpna, z bezpečnostních důvodů bude pouze oddělen festival minipivovarů od rockového koncertu.