Boom skončil
V minulých letech znamenala investice do minipivovaru téměř jistý zisk. Nyní jich ale ubyde – zvláště těch, které se už před koronakrizí trápily s nějakými problémy. Potíže ale očekávají i velké průmyslové pivovary.

Úspěšná baristka
Cestu ke kávě si přední česká baristka Petra Davies Veselá našla tak trochu oklikou – přes dortíky a jiné sladkosti, které se k ní servírují. Stala se dvojnásobnou mistryní ČR, v současnosti provozuje pražírnu a pořádá baristické kurzy.

Káva a sendviče
Na co láká letošní novinka na pražské kavárenské scéně, Traffik coffee & sandwich, to je zřejmé už z jejího názvu. Za podnikem s dopravním kuželem ve znaku stojí dvojice autorů trendy kávového shotu Sofee. Při plánování konceptu kavárny se inspirovali Berlínem i Tokiem, pilíři jsou káva ze stockholmské pražírny Drop a sendviče v čele s klasickým Reubenem.

Chrám vína
Moravské vinařství už dávno není synonymem pro starodávný sklípek s malovaným žudrem. Podívejte se, jak to vypadá v novém vinném centru vinařství Lahofer v Dobšicích u Znojma. Moderní stavbu navrhl brněnský ateliér Chybík+Krištof.

Sezonu odstartují třešně
V červenci se rozjede sezona pálení ovocných destilátů, pálenice se proto pečlivě připravují na její začátek. Vůbec prvním zpracovávaným ovocem bývají třešně, pěstitelé letos očekávají dobrou úrodu.


---stručně---

Klášterní pivovar Porta Coeli je druhou nejlépe obnovenou památkou na jižní Moravě za minulý rok.