Čas pro nealko
Čím menší je v dané zemi tradice piva či vína, tím pravděpodobněji se v ní v současnosti rozvíjí kultura večerního nealkoholického popíjení. Což situaci v České republice perfektně vysvětluje. I tady ale v trendy barech a kavárnách získávají na oblibě řemeslné limonády, nealkoholické koktejly, a dokonce i nealko párování degustačních menu.

Dvanáct nejlepších
Nejatraktivnější globální barmanská soutěž Diageo World Class odtajnila dvanáctku českých finalistů, kteří si nejlépe poradili se semifinálovou disciplínou (vymyslet jeden long a jeden short drink na whisky Singleton). Vzhledem k pandemii se však bude v soutěži pokračovat až příští rok.

Půl tisíciletí
U orosené sklenice tady sedávali kulturní velikáni jako Jan Neruda, Alois Jirásek či Ema Destinová. Konala se tady i pohřební hostina po smrti Jana Opletala. S rokem založení 1499 je pivovar U Fleků tím kontinuálně nejdéle fungujícím v celé Praze.

Suchý let
Letadla se po dlouhé době konečně odlepila od země, řada aerolinek však kvůli koronaviru redukuje palubní služby, mimo jiné také servírování alkoholických nápojů.

Na Cejlonu
Srí Lanka neboli Perla Indického oceánu. Čaj zde začali pěstovat Britové až relativně pozdě, v polovině 19. století. Dnes ho tam sbírají Indové za pět dolarů na den, během jedné „směny“ ujdou až 20 kilometrů a nasbírají 20 kilogramů zelené suroviny.


---stručně---

Homebrewing neboli domácí vaření piva se u nás provozovalo už za normalizace.