VÁCLAV VOJÍŘ
BUGSY’S BAR
(Praha)

Přizpůsobujete s dnešním otevřením nabídku či koncept podniku současné situaci?
Jediné, čím se přizpůsobíme nastalé situaci, je otvírací doba. Začneme, minimálně do ukončení omezení provozní doby, každý den o tři hodiny dříve, tedy v 16 hodin. Není potřeba nijak měnit koncept – nikdy jsme se neorientovali na turistu, proto očekáváme, že naše stálá a věrná klientela se stejně jako my nemůže dočkat opětovného shledání. Letos slavíme 25. narozeniny, snad ohledně toho stihneme představit a uskutečnit všechny aktivity, které mám v hlavě.

Jak jste strávili období nucené přestávky?
Prodej našich drinků v sáčku či kelímku mi nedává smysl. Bar prodává atmosféru a zážitek a ani jedno není do plastiku přenositelné. Udělali jsme v uzavřeném podniku lehkou údržbu a inventarizaci, ale nic zásadního, děláme to vždy průběžně po celý rok.

Co se podle vás v následujících měsících bude dít? Máte spíše optimistická, nebo pesimistická očekávání?
Byť jsem podstatou optimista, tuším, že to nejhorší nás teprve čeká. Vše půjde ruku v ruce s mediální masáží a vývojem stran nemoci. Přesto se obávám se, že po pár týdnech euforie a nadšení ze znovunabyté svobody přijde z hlediska návštěvnosti útlum. Ať už z důvodu obavy ze sdílení uzavřených prostor, či neméně důležité bude, nakolik si naši hosté škrtnou ve svých rozpočtech zbytné výdaje, kam návštěva cocktailového baru bezesporu patří. Kéž bych se mýlil!



MARTIN SMOLNÝ
MARTINI’S PARDUBICE


Přizpůsobujete s dnešním otevřením nabídku či koncept podniku současné situaci?
Otevíráme ve standardním režimu a zatím počkáme, co budou naši hosté vyžadovat. Můj názor je, že se vše pomalu vrátí k normálu, zatím tedy nic převratného nechystám. Věřím, že lidé mají „hlad“ po setkání s přáteli a dobrých cocktailech, a vůbec po dobrém SERVISU!

Jak jste strávili období nucené přestávky?
Nucenou přestávku jsme neřešili ani rozvážkou, ani okýnkem. Personálu jsem rozeslal nové podklady o produktech a cocktailech, takže měl domácí samostudium V provozovně jsme se pustili do rekonstrukce WC. Tak doufám, že se nám investice vrátí.

Co se podle vás v následujících měsících bude dít? Máte spíše optimistická, nebo pesimistická očekávání?
Vždycky jsem byl optimista, ale už mi ubývají síly a elán jít do dalších bojů s neznámým nepřítelem. Víte, na scéně působíme 17 let a za tu dobu nám jednou skoro rok bourali za barem a my neměli letní zahrádku, pak zase rekonstruovali hlavní pěší zónu před podnikem, a to trvalo také skoro rok, vše bez slev na nájmu… Takže vždycky něco našetříte, a pak to „krásně“ vložíte zpátky! Pak prohibice, protikuřácký zákon, EET… Mám gastronomii rád, ale časem člověk musí pochopit, kdy je čas se zklidnit. Já si to uvědomil během tohoto „divného času“. Odjel jsem s přestávkami na 14 dní na chalupu, a i když jsem tam fyzicky pracoval víc než v MARTINI´S, tak mně tam bylo nádherně. Uvidím, jak se bude vyvíjet situace hlavně na podzim, a podle toho se zařídím.



ZDENEK KORTIŠ
THE BLACK STUFF IRISH PUB & WHISKY BAR
(Olomouc)

Přizpůsobujete s dnešním otevřením nabídku či koncept podniku současné situaci?
Lehce přizpůsobíme otvírací dobu. Plánujeme oslovit hosty nabídkou ve stylu Aperitivo Italiano, ať k nám přijdou na kávu, drink a drobný food pairing hned po práci. V čase od 16 do 19 hodin budeme mít speciální ceny. Večer potom pojedeme v našem osvědčeném konceptu whisky, drinks & beers specials.

Jak jste strávili období nucené přestávky?
Po asi týdenním uklízení baru jsme rozjeli pick up & delivery. Drinky jsme rozváželi v lahvičkách různých velikostí a v sáčcích, každý drink měl svůj vlastní rozvozový servis. Pivní speciály jsme opatřili naší etiketou. Troufnu si říci, že jsme vše postupně vypilovali k dokonalosti – od tašek s osobním věnováním až po drobné dárečky. Hosté na nabídku skvěle zareagovali například na Instagramu v podobě záplavy stories, moc jim za to děkujeme! Díky poměrně velkému zájmu jsme se rozhodli v dovážkách pokračovat, stanou se tak součástí naší nabídky.

Co se podle vás v následujících měsících bude dít? Máte spíše optimistická, nebo pesimistická očekávání?
Já osobně jsem životní optimista a moje sklenice je vždy poloplná. Ale určité obavy jsou na místě. Nicméně si myslím, že nyní se prosadí kreativní řešení a restart bude zároveň velkou příležitostí.



HONZA VLACHYNSKÝ
LIDI Z BARU
(Brno)

Přizpůsobujete s dnešním otevřením nabídku či koncept podniků současné situaci?
V takřka všech podnicích budeme otevírat o něco dříve. Novinky v barech řeší jednotliví provozní. Například v Baru, který neexistuje přichystali několik nových drinků včetně podomácku stařených koktejlů či svěží letní verze Piña Colady. Ve 4pokojích zase sestavili speciální také away menu zahrnující drinky ve skleněných lahvičkách a pivo čepované do PET lahví.

Jak jste strávili období nucené přestávky?
Velmi aktivně! Některé podniky částečně fungovaly ve formě rozvozu či výdejového okýnka, později venkovní zahrádky. Napříč naší gastronomickou skupinou pak vzniklo několik mikrotýmů, které rozjely různé kreativní projekty. Díky tomu v tomto týdnu tiskneme Tekutou kuchařku – knihu koktejlových receptur sestavenou pod vedením Tomáše Křemenáka. Další tým dokončuje společenskou deskovou hru na téma nočního brněnského života. Podařilo se nám taktéž spustit on-line market s kvalitními základními potravinami od našich stálých dodavatelů, který podle mě má potenciál i do budoucna.

Co se podle vás v následujících měsících bude dít? Máte spíše optimistická, nebo pesimistická očekávání?
Do role věštce se stavívám strašně nerad Věřím však, že každá krize je zároveň příležitost. A věřím obrovskému potenciálu 150členného týmu Lidí z Baru. Z toho pohledu jsem tedy optimista.