Dobře už bylo. Rok 2019 se zapíše do české pivovarské historie jako rekordní, a kvůli pandemii to pravděpodobně bude na delší dobu. Tuzemské pivovary uvařily 21,6 milionu hektolitrů piva, spotřeba Čechů na hlavu vzrostla o dvě velká piva na 142 litrů. V příštích měsících však údajně hrozí zánik až čtvrtině ze současných 500 minipivovarů.

Obnova. V někdejším Panském pivovaru v Boskovicích se zase začne vařit pivo. V památkově chráněné budově, která však několik desetiletí chátrá, chce od jara příštího roku výrobu rozjet místní podnikatel.

Netrefili jméno. Mexické pivo Corona není historicky jediným výrobkem, který poškozuje shoda názvu se smrtícím onemocněním. V minulosti to byl například přípravek proti hubnutí Ayds Diet Candy nebo karamelový drink Sars.

Zavřené sklípky. Místo putování po sklípcích sedí žízniví fandové vína u počítače, sledují videa a koštují lahve zakoupené on-line. Lidé se sice přesunuli k levnějšímu sortimentu, zároveň ale deklarují, že hodlají tuzemské vinaře svými nákupy podporovat.

Vynucená změna konceptu. Sofistikované menu o 17 chodech za 400 dolarů a rezervace nutná měsíce dopředu? Taková bývala jedna z nejvyhlášenějších restaurací světa, kodaňská Noma. Na to ale teď zapomeňte. Místo úzkoprofilové skupiny gurmetů nyní Noma oslovuje hosty ze sousedství, a to hamburgerem a skleničkou vína.