Známé tváře u piva. V prvním díle pořadu Debaty u piva diskutují Václav Berka s Lukášem Hejlíkem nejen o době koronavirové a rozvolňování vládních opatření.

Nebudou zdražovat. Se svou dávkou koronavirových dat přichází pivovar Svijany. Jeho výroba v krizi klesla o 30 procent, zvýšená poptávka po baleném pivu restaurační výpadek nenahradila – ve výsledku nyl její nárůst jen pětiprocentní. Zvyšování cen piva před letní sezonou prý není na pořadu dne.

Pivovice. V královédvorském pivovaru Tambor trávili období pandemie výrobou pivní pálenky. Edice Spirit 2020 zahrnuje tři různé lahve 45% destilátu odlišené podle toho, z jakého piva vznikly. Béžovou pálili z jedenáctky, zelenou z dvanáctky a červená má původ v polotmavé čtrnáctce.

Kávové studie. Dlouho jste neslyšeli o výzkumech spojených s kávou? Tady máte hned dva. Výstupy? Káva podporuje schopnost řešit pracovní problémy, ale nemá vliv na kreativitu. A zvýrazňuje vnímání sladké chuti, zatímco čichové vjemy zůstávají beze změny.

Pestrá paleta kávy. Umělkyně Hana Rummelová alias Mogedyby Woa ráda navštěvuje kavárny nejen kvůli samotnému pití kávy. Používá ji totiž zároveň místo barvy na malování obrázků. Ty můžete od 26. května vidět v Jiráskově divadle a muzeu v Hronově na výstavě Káva jako intuitivní médium.

Kancelářské palivo. Do třetice o kávě, tentokrát z ekonomického hlediska. Velké firmy přišly v pandemii na to, že posíláním lidí na home office ušetří mraky peněz za kafe. Třeba v takovém Avastu činí dosavadní úspora na kávě bezmála milion korun!

Týmová práce. Whisková novinka Glenfiddich Project XX je zajímavou lahví, na jejímž vzniku se podílelo hned dvacet odborníků. V degustačních poznámkách najdete mimo jiné jabloňové květy, a právě na kombinaci whisky s jablečnými produkty postavil barman Honza Zlámaný jednoduchý drink Team Work.

Počtení. Barový historik Tomáš Mozr doporučuje další dvě publikace. Tentokrát jde o koktejlovou příručku k seriálu Panství Downton a bohatě ilustrovanou koktejlovou kuchařku z newyorské restaurace The NoMad.