Všichni to nevydrží. V Plzeňském kraji nedávno zanikly čtyři minipivovary, ani jeden přitom nepřibyl. Negativní bilanci však mohou korigovat momentálně připravované projekty. Podle odborníků je pivovarství administrativně, daňově i finančně náročným řemeslem, což část nadšenců po jisté době odradí.

Od práva k pivu. Kousek od středočeské vodní nádrže Švihov vzniká stejnojmenný rodinný pivovar. Hybatelem dění je tady Anna van der Weerden, majitelka advokátní kanceláře, která toužila po změně. Od jara tak bude místo právničiny provozovat rodinný statek s minipivovarem a pivním klubem. Práci dá až 15 lidem z okolí.

Bude toho hodně. Čtyřicítka pivovarů z tuzemska i zahraničí se představí na Mezinárodním pivním festivalu v Českých Budějovicích. Lákadlem mohou být piva z Lichtenštejnska, tvorba vlastních pivních etiket i mnoho rockových kapel.

Benefity kavárny. Proč se z čistě pragmatického hlediska stát baristou? Je toho víc – možnost zlepšovat svým hostům náladu, tvořit ve smyslu latte artu, dlouhodobé vzdělávání i neomezená konzumace kávy.

Ze silnice na koleje. Společnost Mattoni přepravila po železnici už půl milionu palet zboží. Vlaky do závodu v Kyselce jezdí od éta 2012, kdy firma zprovoznila železniční vlečku do Vojkovic nad Ohří.